Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ljusföreläsning bjöd på nyhet om GMO

Professor Stefan Jansson föreläste om växters ljusintag på Verket i tisdags. Han kunde också bjuda på en världsnyhet om GMO.

Annons

Kungliga vetenskapsakademien och Skolverket arrangerade en konferens på temat ljus på Verket i tisdags. Forskare, professorer, lärare och elever deltog.

Stefan Jansson, professor vid Umeå Plant Science Center, Umeå universitet, föreläste om växters ljusintag. I sin forskning använder han tekniken CRISPR/Cas9 som i vissa fall leder till genmodifierade växter, alltså GMO.

Men av dessa växters avkommor är det bara hälften som kommer att ha den manipulerade genen, resten borde inte kallas GMO, menar Stefan Jansson. Enligt EU-lagstiftning är det förbjudet att odla GMO-grödor men om Stefan Jansson och hans kollegor får rätt skulle dessa grödor inte klassas som GMO och alltså vara fritt fram att odla.

EU-kommissionen har dröjt med sitt svar och till slut kunde inte Jordbruksverket vänta längre. På tisdags morgon meddelade de att eftersom genmutationen inte finns kvar i den slutliga växten är den inte GMO. EU har fortfarande sista ordet men Stefan Jansson har svårt att se hur de ska kunna argumentera för att förbjuda dessa växter.

– Jag hoppas att det här kan bryta upp den låsning som EU haft i 15 år som tillåter växtförädling men inte GMO, säger han.