Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta och Falun deltar i "ambassadörsskola"

Karlfeldtgymnasiet i Avesta och Falu Frigymnasium i Falun har antagits till Europaparlamentets ambassadörs skoleprogram

Annons

Programmet ska öka delaktigheten i, och kunskapen om, EU bland lärare och elever.

Själva lanseringen av utbildningsprogrammet ”Europaparlamentets ambassadörsskola” lanseras i Europahuset i Stockholm den 10 februari.

– Vi tror att många, inte minst många lever, inte förstår hur stor påverkan EU-medlemskapet har på oss och våra liv i Sverige. Det visar undersökningar som vi gjort själva och regeringens egen utredning som heter EU på hemmaplan. Det här vill vi ändra på helt enkelt, säger Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige.

Karlfeldtgymnasiet och Falu Frigymnasium är två av de 29 svenska högstadie- och gymnasieskolor som i år antagits till programmet, där omkring 650 skolor runt om i Europa deltar.

Första steget för de utvalda skolorna blir att på fredag träffas i Europahuset i Stockholm.

– Det är nästan två lärare per skola, så det är nästan 60 personer som kommer hit. Då kommer vi ha en kick off av något slag. Där berättar mina kollegor och jag om hur man kan undervisa om EU och demokrati i skolan på ett nytt sätt, säger Markus Bonekamp.

Varför är det viktigare att eleverna lär sig om hur EU påverkar dem?

– Jag tror att det här är en demokratifråga och det är därför vi vänt oss till skolor också. Om jag inte vet vem jag kan rösta på eller rösta bort blir det väldigt svårt för mig att påverka min egen tillvaro. Mycket av den frustration som kan finnas hos människor beror mycket på att man inte vet vem som är ansvarig för vissa saker.