Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta kommuns överskott växte – med elva miljoner kronor

Avesta kommun gjorde ett rekordstarkt resultat under 2016. Före jul räknade kommunen med ett överskott på 63 miljoner kronor, men det slutliga resultatet blev 74 miljoner.

För dig som pluskund: Avesta går mot bästa resultatet på 20 år

Då blir det inflytt i lägenheterna på Annexgatan i Krylbo – följ med in i de nya bostadshusen

Nu börjar byggandet av 45 nya lägenheter i Krylbo

– Man är väl inte så jättebra på att göra prognoser, säger Siw Karlsson, ekonomichef i Avesta kommun.

2016 blev ett mycket starkt år ekonomiskt sett för Avesta kommun. Tidningen har tidigare visat att resultatet var det bästa på 20 år och överskottet blev till slut alltså 74 miljoner kronor.

När budgeten lades för drygt ett år sedan räknade kommunen med ett överskott på 6 miljoner kronor.

– Det visar att det är svårt att göra prognoser, säger Siw Karlsson.

Hon säger att pengarna kommer att gå till investeringar och att förbättra kommunens ekonomi.

I år kommer investeringarna att öka. Tekniska utskottet har godkänt investeringar för 41 miljoner kronor till vägar, gator och torg. En del av de 74 miljonerna kan gå till att minska pensionsskulden.

– Vi kan investera och lösa delar av pensionsskulden. Man ska hela tiden arbeta med att den egna generationen ska bära sina egna kostnader, säger Siw Karlsson.

Om pengar ska gå till att minska pensionsskulden är inte bestämt. Kommunens så kallade internbank, inom ekonomienheten, ska ta upp frågan när den arbetar med att förnya Avestas finanspolicy.

Att Avesta gjorde ett så starkt resultat under 2016 har flera anledningar. En är att staten har gett bidrag till kommunen i enlighet med hur många flyktingar som kommunen har tagit emot.

Under 2015 och 2016 fick Avesta kommun totalt 70 miljoner kronor i flyktingstatsbidrag. Det bidraget upphör under 2017. I år och de närmaste året kommer kommunen att få del av regeringens "välfärdsmiljarder". De första åren får kommuner som har tagit emot många flyktingar extra kompensation, därefter trappas det av. I år får Avesta 48 miljoner kronor av "välfärdsmiljarderna". 2018 blir det också 48 miljoner, 2019 ska det bli 39 miljoner, 2020 sänks det till 30 miljoner och 2021 är det nere på 16 miljoner kronor.

Siw Karlsson tror att Avestas ekonomi kommer att vara god även i år.

– 2017 kommer vi nog att klara bra. 2018 och 2019 säger prognoserna att vi går in i en lågkonjunktur igen, säger Siw Karlsson.