Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta kommun får bakläxa – måste ompröva sekretessen om datahallen i Horndal

Avesta kommun har hemligstämplat alla papper som handlar om vilket bolag som har köpt den stora industrimarken vid Krångede i Horndal. Nu anser Kammarrätten att kommunen har sekretessbelagt för mycket och kommunen får bakläxa från domstolen.

Läs mer: Avesta kommun har sålt marken till serverhallen i Horndal

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) om storbygget i Horndal

Revansch för bruksorten när serverhallarna kommer till Horndal och kan ge 300 nya jobb : "Kan ge ännu mer jobb", menar kommunalrådet

I början av januari meddelade Avesta kommun att någon har köpt 109 hektar mark av kommunen nära Horndal. När Avesta Tidning ställde frågor om vem som var köparen svarade kommunen att handlingarna har sekretessbelagts efter önskemål från motparten och att det finns en risk att ett stort antal nya arbetstillfällen går förlorade om uppgifterna röjs. Kommunen har också meddelat att sekretessen kan bestå i fem år.

Avesta Tidning överklagade beslutet och framförde bland annat att det är orimligt att en fastighetsägare som äger en stor del av marken runt Horndal ska hållas hemlig i fem år.

Nu har Kammarrätten i Sundsvall meddelat sin dom. Rätten upphäver det överklagade beslutet och hänvisar ärendet till Avesta kommun för ny prövning.

Kammarrätten konstaterar att det finns uppgifter som normalt sett omfattas av sekretess men också delar som normalt sett inte omfattas av sekretess. Kammarrätten anser kommunen inte har gjort en noggrann prövning och hänvisar ärendet till kommunstyrelsen för ny prövning.