Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas efter bilfärd på Classic Car Week – ska ha haft reflexer som inte var godkända

En man i 35-årsåldern åtalas vid Mora tingsrätt för brott mot fordonsförordningen, efter en bilinspektion under Classic Car Week i Rättvik. Reflexerna på bilen ska inte ha varit godkända.

Enligt åtalet har polisens bilinspektör under förra årets Classic Car Week i Rättvik kontrollerat mannens bil, som är av årsmodell 1959.

Bilinspektören gjorde bedömningen att reflexanordningen på bilen saknade godkännandemärkning och därför inte var godkänd enligt föreskrifter.

Enligt åtalet finns bland annat ett fotografi som visar hur reflexerna såg ut vid tillfället som bevisning, och också ett informationsblad där det framgår att fordon av årsmodell 1983 eller tidigare ska vara försedda med statens provningsanstalts godkännandemärke.

Den åtalade mannen förnekar brott.

Polisen i Dalarna har tidigare anmält en av sina egna bilinspektörer för dennes agerande under Classic Car Week förra året. En bilinspektör har även blivit JO-anmäld efter en flygande besiktning, också det under Classic Car Week.

I september hölls en demonstration i form av en karavanprotest i Falun, då veteranbilsentusiaster demonstrerade mot godtyckliga besiktningar.

Se intervjun med Bosse Hårdén från Falun, som varit drivande i frågan om de ifrågasatta besiktningarna och grundat Facebook-gruppen "Cruisingen Stannar", efter polisens anmälan av bilinspektören i tv-inslaget:

Läs även: Man åtalas efter bilfärd under Classic Car Week

Läs även: Därför JO-anmälde han bilinspektören: "Det känns som ett maktmissbruk"