Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal väntas för 27 fullbordade åldringsbrott – ett av dem begicks i Ludvika

På fredag väntas åtal väckas mot de två män, 25 respektive 30 år, som på förmiddagen den 16 januari i år lurade av Annikki Landström, 83, såväl smycken som kontanter.

Annons

Männen greps i Ockelbo dagen efter, tisdagen den 17 januari. Därmed rullades också en intensiv stöld- och bedrägeriturné upp.

Brottet i Ludvika visade bara vara en i en lång rad.

Enligt häktningsframställan som kammaråklagare Christer Sammens lämnade in till Hudiksvalls tingsrätt den 19 januari misstänktes i synnerhet den yngre av männen för ett flertal grova bedrägerier och grova stölder från Stockholmstrakten i söder till Umeå i norr.

Och i samtliga fall har brottsoffren varit äldre finsktalande personer i 70-90-årsåldern som lurats att undsätta "släktingen" från Finland.

När åtalet väcks har av allt att döma den långa raden av brott, som åklagaren presenterade i anslutning till häktningen, blivit ännu längre.

Nu ska det handla om 27 fullbordade åldringsbrott samt ett antal försök till brott.

Det framgår vidare att när det gäller brottet i Ludvika är de båda männen delgivna misstanke om såväl häleri som stöld.

Läs även: Man ska ha lurat en mängd finsktalande åldringar – har kommit över 360 000 kronor

Läs även: 83-åriga Annikki blev blåst av finsktalande "kusin Jarmo"