Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AT:s nye chefredaktör rullar in – en av landets mest erfarna journalister: "Tror på varmt hjärta och vassa tänder"

Artikel 23 av 23
Nystart för Avesta Tidning
Visa alla artiklar

Nu är det klart: Björn Häger, med över 30 års erfarenhet som journalist blir ny chefredaktör och utgivare på Avesta Tidning. Häger har bland annat varit programledare i P1, reporter på Ekot och Kalla fakta samt ordförande för både Publicistklubben och föreningen Grävande journalister.

I oktober tar han över efter Gabriel Ehrling Perers som då återvänder till en skrivande roll.

På torsdagen meddelade Bonnier News Local att rekryteringen av en ny chefredaktör till Avesta Tidning avslutats och att valet fallit på Björn Häger, i dag huvudsakligen lärare på journalisthögskolan i Stockholm (JMK).

Häger har, utöver att arbeta som reporter på Ekot och TV4, även haft flera chefsuppdrag inom Sveriges Radio. På senare år han gjort flera större uppdrag åt TV4. Han har även varit ordförande för både föreningen Grävande journalister och Publicistklubben.

Du har ju gjort "allt" inom journalistik – varför vill du börja arbeta på AT nu?

– Jag har verkligen inte gjort allt. Det känns jättespännande att få leda en liten men bra redaktion, att få göra tidning på riktigt.

– Men jag funderade ett tag innan jag tackade ja. Det här kommer att bli tufft. AT har blivit väldigt stark på senare år. Den fick ju till och med utnämningen "Årets redaktion" och har ett gott rykte i Avesta.

Den blivande chefredaktören säger att han inte planerar att göra några drastiska förändringar i verksamheten. I alla fall inte inledningsvis.

– Man får gå in med ett ödmjukt sinne, lyssna på läsarna och försöka förstå hur folk vill ha tidningen. Men jag tror på ett varmt hjärta och vassa tänder. Att skriva med värme och kärlek, men också att vara tuff när någon fifflar eller slösar med skattepengar.

Och ja, Häger har för avsikt att låta redaktionsdörren stå fortsatt öppen för AT:s läsare.

– En redaktion ska inte vara ett igenbommat torn i en liten stad. Man ska kunna komma till oss och säga vad man tycker.

Avesta är inte nytt för Häger, som tvärtom känner sig ganska hemma i kommunen. Han är förvisso huvudsakligen boende i Stockholm, men har haft hus i Sollbo utanför Fors sedan 2009. Där har han tillbringat sina somrar och på senare tid många pandemimånader.

– Vi har byggt en skrivarstuga på tomten där jag suttit och jobbat en del.

Vilket som är det starkaste Avestaminnet råder det dock ingen tvekan om: Bröllopet i Folkärna kyrka 2007 och den efterföljande festen i Verket i Koppardalen.

Nu planerar Häger att lämna Stockholm – för att komma in i det nya uppdraget.

– Om jag flyttar hit kan jag att höra mer från människor. Och kanske börjar jag också störa mig på saker som vi sedan kan skriva om.

Du är ett välkänt namn för många – vilka fördomar tror du att folk har om dig som journalist?

– Jag blir alltid förvånad när folk säger att många vet vem jag är. Jag är nog mest känd bland journalister, konstaterar Häger ödmjukt, och fortsätter:

– När vi hade morgonmöten med programmet "Studio ett" i Sveriges Radio uppfattades jag nog som den seriösa politikreportern. Men då behövde jag inte bevisa något och slapp skämmas när jag föreslog de där mer lättsamma ämnena.

Häger rivstartar med att den närmsta månaden arbeta som reporter och nyhetschef på Avesta Tidning. 1 oktober tar han över som chefredaktör och utgivare.

Gabriel Ehrling Perers, som i början av maj meddelade att han bestämt sig för att återgå till en skrivande roll, gjorde redan då klart att han inte skulle vara delaktig i rekryteringen. Något han i dag är glad över – precis som över valet.

Hägers bröllop i Folkärna kyrka för 14 år sedan var nämligen... med Maria Perers, moster till Gabriel Ehrling Perers.

– Avgående chefer ska aldrig utse sina efterträdare. De ska heller inte ha för många synpunkter... Men jag erkänner: Jag tycker att Björn gör helt rätt som satsar på AT, säger den avgående chefredaktören och skrattar.

– Tjänsten annonserades externt och Bonnier News Local tog rekryteringen på stort allvar. Jag är förstås mycket partisk, men jag tror att det i objektiv mening är svårt att hitta en mer kvalificerad efterträdare. AT:s fana ska hållas högt, avslutar Gabriel Ehrling Perers.