Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AT:s chefredaktör svarar Ulf Berg kring jaktbrottshärvan

Artikel 62 av 65
Jaktbrottshärvan i Västmanland
Visa alla artiklar

I en färsk intervju med Avesta Tidning kommenterar Jägarförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg, även känd som moderatpolitiker och regionstyrelsens ordförande, åtalet mot Karl Hedin. Berg avslutar med att kritiserar medier i allmänhet för hanteringen av den så kallade jaktbrottshärvan.

Här svarar Avesta Tidnings chefredaktör och utgivare Gabriel Ehrling Perers.

Ulf Berg säger i intervjun:

"Det är klart att detta är tacksamt för media att hänga ut en framgångsrik företagsledare som skapar jobb åt 1000 människor. Det är olyckligt kan jag tycka överhuvudtaget. Nu tror jag, ironiskt nog, att detta inte skadar industrin Karl Hedin då jag tror det finns många som inte tror på det här och samtidigt stöttar honom i vargfrågan."

Till skillnad från Berg tänker jag inte recensera bevisningen i rättsprocessen, men däremot svara på passning till pressen.

Beslutet att i första läget namnpublicera den då brottsmisstänkte Karl Hedin togs av Avesta Tidnings dåvarande utgivare Helena Nyman. I anslutande krönikor motiverades det med att Hedin är en av Dalarnas tyngsta industriprofiler och att Hedin ägnat sig åt omfattande opinionsbildning i just vargfrågan. Detta ansågs sammantaget motivera ett stort allmänintresse.

Tidningar i Västmanland, där brott enligt åklagare ska ha begåtts, gick ännu längre och publicerade bilder på Hedin i handfängsel. Det är jag tacksam över att vi aldrig gjorde i AT, då dessa bilder i sig var alltför förklenande.

För visst kan man göra både rätt och fel i tidningsspalter... Och det finns ett pressetiskt system.

Även om de så klart bygger på tidigare vägval så innebär varje publiceringstillfälle ett unikt utgivarbeslut. Avgörande sker från fall till fall och ska aldrig ske lättvindigt.

Nu är vi här. Och att vara "en framgångsrik företagsledare som skapar jobb åt 1000 människor" ger ingen gräddfil.

Oaktat om det varit en stor industriman, en ledande politiker eller en chefredaktör på den lokala tidningen som åtalats för grovt jaktbrott så menar jag att det är motiverat att berätta vem det är. Men givetvis alltid med möjligheten att själv ge sin bild på saken.

Personer som på olika sätt bär samhället – i industri, politik eller för den delen medier – får räkna med att allmänintresset ibland motiverar namnpubliceringar i lokala medier. Det gäller oavsett om man heter Hedin, Berg eller Ehrling Perers.

Gabriel Ehrling Perers

Chefredaktör och ansvarig utgivare