Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Armand Duplantis tog guld i ungdoms-VM

Han har kallats en världens största stavhoppstalanger. Natten till måndag satte 15-årige Armand Duplantis, som tävlar för Dalaklubben IK Stål i Avesta, alla världens 16-åringar på plats under Ungdoms-VM i colombianska Cali.

– Jag visste att han skulle vara med i kampen om han hoppade som han gjort på träningarna inför mästerskapet, säger IK Ståls ordförande Marie Hedlund.

Segerhöjden skrevs till 5,30 efter att Duplantis tagit höjden i första försöket. Det var nytt märsterskapsrekord och nytt personbästa för Duplantis med två centimeter. Ukrainaren Malykhin klarade samma höjde men först i andra försöket.

Marie Hedlund är förutom ordförande för IK Stål även moster till Duplantis som är född och uppvuxen i USA. Inför finalen hade hon fått rapporter om att 15-åringen klarat 5,35 på träning.

– Jag är ärad och glad över framgången, att han är ett år yngre än de andra gör det hela ännu mer imponerande.

I juni jublade hela friidrotts-Sverige då Duplantis gav beskedet att han ville tävla för Sverige i landslagssammanhang. Duplantis är uppvuxen i Lafayette, Louisiana med en amerikansk pappa i stavhopparen Greg Duplantis och en svensk mamma i mångkamparen Helena Hedlund. Moster, Marie vill trots framgången på UVM inte lägga för stor press på systersonen.

– Han har alla förutsättningar, men tiden får utvisa hur bra han blir. Det viktiga nu är att han har kul, så länge glädjen finns kommer han hålla på länge.