Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Armand Duplantis tog guld i ungdoms-VM

Han har kallats en världens största stavhoppstalanger. Natten till måndag satte 15-årige Armand Duplantis, som tävlar för Dalaklubben IK Stål i Avesta, alla världens 16-åringar på plats under Ungdoms-VM i colombianska Cali.

Annons

– Jag visste att han skulle vara med i kampen om han hoppade som han gjort på träningarna inför mästerskapet, säger IK Ståls ordförande Marie Hedlund.

Segerhöjden skrevs till 5,30 efter att Duplantis tagit höjden i första försöket. Det var nytt märsterskapsrekord och nytt personbästa för Duplantis med två centimeter. Ukrainaren Malykhin klarade samma höjde men först i andra försöket.

Marie Hedlund är förutom ordförande för IK Stål även moster till Duplantis som är född och uppvuxen i USA. Inför finalen hade hon fått rapporter om att 15-åringen klarat 5,35 på träning.

– Jag är ärad och glad över framgången, att han är ett år yngre än de andra gör det hela ännu mer imponerande.

I juni jublade hela friidrotts-Sverige då Duplantis gav beskedet att han ville tävla för Sverige i landslagssammanhang. Duplantis är uppvuxen i Lafayette, Louisiana med en amerikansk pappa i stavhopparen Greg Duplantis och en svensk mamma i mångkamparen Helena Hedlund. Moster, Marie vill trots framgången på UVM inte lägga för stor press på systersonen.

– Han har alla förutsättningar, men tiden får utvisa hur bra han blir. Det viktiga nu är att han har kul, så länge glädjen finns kommer han hålla på länge.