Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Armand Duplantis från Avesta seglade över rekordhöjden 5.72 – kan vara klar för VM

17–åringen, med en amerikansk pappa och en mamma från Avesta, är Sveriges kanske största friidrottstalang just nu. Under en inomhustävling i USA krossade han inatt ännu ett rekord, slog personbästa med elva centimeter – och kan nu vara klar för VM under blågul paroll.

Se vår intervju med Armand Duplantis från i somras:

Inatt hände någonting stort för svensk friidrott och stavhoppning.

00:42 svensk tid så klarade Avestabördige Armand Duplantis höjden 5.72 på en ungdomstävling i USA – och det utan att ens studda vid ribban.

– Det är magiskt bra, säger förbundskapten för svensk friidrott Karin Torneklint, till Aftonbladet.

I och med sitt hopp så krossade Duplantis det nio år gamla rekordet för juniorvärldsrekord inomhus. Den tidigare rekordhållaren Raphael Holzdeppes (5.68) får således se sig som näst bäst i världen från och med nu.

– Det känns såklart härligt. Han är liksom fortfarande min lilla pojk även fast han hoppar ikapp med de bästa i världen, säger Armands Avestabördiga mamma, Helena Duplantis, hemifrån familjens hem i Louisiana, USA.'

Som grädde på moset slog "denna lilla pojk" även det amerikanska high schoolrekordet samma kväll. Nu kan han vara klar för kommande inomhus-EM och senior-VM.

– Till VM i sommar säger jag inte ja eller nej nu men har han bra form i sommar så är jag inte främmande för det. Inomhus-EM har vi inte diskuterat. Vi får se om han är sugen, säger förbundskapten Torneklint.

Av svenska seniorer är det bara Alhaji Jeng och Patrik Kristiansson som har hoppat högre än 5.72 inomhus, där Alhajis rekord ligger på 5.81.

Duplantis, även kallad "Mondo", har med sitt nyaste rekord nu lagt beslag på alla möjliga rekord för sin ålder, förbättrat sitt personbästa med elva centimeter och överträffat kvalgränsen till världsmästerskapet med två centimeter.

– Han har alltid varit ganska grundad och bra för hans åldersgrupp. Framgången stiger honom inte åt huvudet eftersom sporten inte är så stor i USA där vi bor, berättar Armands mamma Helena till Dalasporten.

Han närmar sig dock farsan, Greg Duplantis, personbästa som även han är en före detta amerikansk stavhoppare – med 5.80 som rekord.

Även Duplantis mamma, Helena Hedlund, från Avesta, var framgångsrik mångkampare och representerade Upsala IF under flera säsonger.

Här kan ni se Armand Duplantis klara rekordhöjden.

LÄS ÄVEN: Unik intervju med supertalangen Duplantis

LÄS ÄVEN: Världsstjärnan Armand Duplantis lämnar Dalarna – klar för Upsala IF