Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets kvinnor 2017 – här är dalakvinnorna som hyllas

När tidningen Expressen i dag, på internationella kvinnodagen, listar årets kvinnor finns flera dalanamn med på listan.

Expressen släppte i dag sin traditionsenliga lista över årets kvinnor 2017. Listan toppas av artisten Zara Larsson, men flera kvinnor från Dalarna finns även med på listan.

På plats 27 hamnar Jenny Rissveds, cyklisten från Falun som tog OS-guld i somras. Enligt Expressen blev hon den första kvinnliga svenska cyklisten att viaa OS-guld.

Läs mer: Jenny Rissveds om tuffa tiden efter OS – har förlorat sig själv: "Tappat fotfästet"

Miljöpartiets språkrör och vice statsminister Isabella Lövin hamnar på plats 29 på listan. Som motivering nämns att hon nyligen blev känd i hela världen efter att ha publicerat en bild som av många uppfattades som en passning till Donald Trump.

På plats 36 hamnar skidåkaren Stina Nilsson från Malung, med motiveringen att hon slutade på en tredje plats i senaste Tour de Ski, där hon vann totalt fyra av sju etapper.

Läs mer: Stina Nilsson talar ut om kraschen i Lahtis: "Det värsta som kunde hända – skönt att ha det gjort"

Anna Gullberg från Falun, chefredaktör på Gefle Dagblad, är även hon med på listan över årets kvinnor, på plats 43 med motiveringen "För att hon är en representant för det fria ordet och den goda lokaljournalistiken. Trots dödshot finns det ingenting som stoppar Anna Gullberg att göra viktig journalistik".

Läs mer: Man döms till fängelse efter dödshot mot Gefle Dagblads chefredaktör

På plats 58 på listan hamnar folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders. Sara Parkman har tidigare bott i Rättvik, Malung och Falun. I motiveringen står bland annat att de "får folkmusik att låta vackrare än någonsin".

Tess Asplund stod upp mot nazisternas demonstration den 1 maj i Borlänge förra året, och blev världskänd när hon fångades på bild. Nu hamnar hon på plats 64 på Expressens lista över årets kvinnor. Hon har tidigare listats som en av världens mest inflytelserika kvinnor.

På plats 93 finns Sofia Olsson Olsén från Borlänge, som tidigare bland annat varit redaktionschef på Dalarnas tidningar och ansvarig utgivare för Dala-Demokraten. Förra våren blev det klart att hon tar över efter Jan Helin som vd och ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Här kan du se hela Expressens lista över årets kvinnor 2017.