Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets fotograf är utsedd - Magnus Wennman från Svärdsjö

Under lördagen utsågs Magnus Wennman från Svärdsjö i Falun till årets fotograf i den prestigefulla tävlingen Årets Bild. Han fick den för en särskild bild på femårige Lamar i den rosade bildsviten Där barnen sover.

Magnus Wennman, anställd på Aftonbladet, är flerfaldigt prisad i olika fotosammanhang och nu tog han hem hela sju förstapriser i tävlingen Årets Bild. Varav en får anses vara guldplatsen - årets fotograf.

Bildsviten Där barnen sover visar hur och var syriska barn lägger sig att sova när de inte längre har sin vanliga sängplats kvar och istället befinner sig på flykt. Bilden som enligt juryn stack ut mest i serien Där barnen sover, visar femårige Lamar.

Magnus Wennman fick också förstapris för årets vardagsbild utland och årets bildreportage utland.

Ytterligare ett starkt bildreportage av Magnus Wennman är Ljuspunkter; ett reportage om cancersjuka barns liv och drömmar. För det vann han årets porträtt och årets porträttserie.

– Den var fantastisk att göra, säger han till Aftonbladet. Jag fick uppgiften att porträttera barnen och kom på idén att sätta ljuspunkter vid deras diagnoser. Barnen tyckte att det var kul att vara med. Jag har fått fina reaktioner, det känns bra när det är ett känsligt ämne.

Läs också: Magnus Wennman prisades för bilden på Maha

Juryn om Magnus Wennman, Årets fotograf

Den vinnande portfolion uppvisarett starkt berättande, en imponerande bredd och en genomgående hög klass. Här finns en stor variation som vittnar om hög produktivitet – med bilder från flerainternationella nyheter och reportage, samt porträtt utförda både i Sverige och utomlands. Juryn imponeras av fotografens engagemang och närvaro och bildernas stora känsloregister. Årets Fotograf är nyskapande, och söker ständigt nya sätt att rama in och berätta, med olika infallsvinklar och perspektiv. Den här fotografen vill något, vill berätta. Betraktaren möter inte bara själva kriget, utan också spåren. Bilderna väcker ofta frågor men ger inga enkla svar. Effekten är bilder som berör, engagerar och väcker stark empati.

Läs också: Wennmans bildserie i bok