Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en kvinna gripen efter lönnmordet på Kim Jong-Nam – Nordkorea ville stoppa obduktion: "Har länge velat mörda sin bror"

Ännu en kvinna har gripits misstänkt för lönnmordet på halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Mordet har ännu inte nämnts i medierna i Nordkorea – och landet uppges ha försökt stoppa obduktionen av kroppen.

Det var i måndags som Kim Jong-Nam mördades på flygplatsen i Kuala Lumpur i Malaysia. .Två kvinnliga nordkoreanska agenter påstås ha stuckit honom med förgiftade nålar, eller ha sprayat honom i ansiktet med gift.

– Dödsorsaken kan starkt misstänkas vara en förgiftningsattack, sade sydkoreanska lagstiftare Kim Byung-kee, som informerades av en spionbyrån, enligt Reuters.

Nordkorea ska ha försökt att stoppa obduktionen, men Malaysia valde ändå att genomföra den under onsdagen. Det är oklart om rapporten kommer att släppas offentligt, rapporterar AP.

En kvinna med vietnamesiska resehandlingar har sedan tidigare gripits misstänkt för inblandning i mordet. Under torsdagen har polisen även gripit en kvinna med Indonesiskt pass.

Kim Jong-Nam ska ha levt med sin andra fru under beskydd av Peking. Enligt den Sydkoreanska spionbyrån hade Nordkoreas diktator utfärdat en stående dödsorder mot sin äldre bror,

Vädjade för sitt liv

Enligt spionbyrån ska Nordkorea redan 2012 ha försökt mörda Kim Jong-Nam, skriver AP.

Halvbroderna ska efter mordförsöket ha skrivit ett brev till den Nordkoreanske ledaren där han bett om att bli skonad.

"Jag hoppas att du kan ställa in ordern om att straffa mig och min familj. Vi har ingenstans att ta vägen, ingenstans att gömma oss på, och vi vet att den enda möjligheten att fly är att begå självmord", ska det ha stått i brevet,

Motivet till mordet tros vara att Kim Jong-Nam kritiserat Nordkoreas styrelseskick.

Mer läsning:

Kvinna gripen efter lönnmordet på Kim Jong Uns halvbror

Sydkoreanska medier: "Kvinnliga agenter lönnmördade Kim Jong-Uns halvbror"