Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånglok och ellok visas i lokstallet

Över hela landet arrangeras tågsläpp på söndag 24 april. Lokstallen öppnas för våren för besökare som får titta på gamla välskötta museilok och gå in i dem. I Dalarna ordnas tågsläpp på två platser, lokstallen i Falun och lokstallen i Krylbo.

Annons

– Vi visar alla våra lok, tre ånglok, två ellok och ett diesellok, säger Björn Johnson, vice ordförande i Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg, som äger lokstallen.

Läs mer: Ett slitsamt jobb för förare och eldare på ångloken förr

Det äldsta loket i Krylbo är ett ånglok från 1917. Även lokstallets byggnad är från 1900-talets början och har renoverats av föreningen.

– Målet är att vi ska utveckla det här lokstallet och museet och att folk ska kunna åka med något tåg i framtiden, säger Björn Johnson.

I dagsläget finns föreningens åkbara lok i Stockholm. där de går på dagsresor till populära besöksmål. Den som vill åka rälsbuss kan göra det vid tågsläppet i Gävle.

Läs om tågstället 2013: Tågsläpp i Krylbo gick som på räls

Läs mer: I förra seklet stånkade ångloken fram i Krylbo