Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amnestys varning: "Hatretoriken skapar en farlig värld"

Nu varnar Amnesty för hatretoriken som sprider sig bland världsledarna.
– Det kan bli en dominoeffekt världen över där mänskliga rättigheter sätts ur spel, säger Ami Hedenborg, presstalesperson.
Människorättsorganisationen släppte i dag sin årsrapport.

I rapporten varnar Amnesty för att ”vi-mot-dom”-retoriken – som flera världsledare använder sig av – skapar en delad och farlig värld.

– Vi har Duterte i Filipinerna som har omsatt sin politik i verkligheten med de utomrättsliga avrättningarna i kriget mot drogerna. I Turkiet riktar Erdogan sin hatretorik mot kurderna, och efter kuppförsöket såg vi hur han slog till mot tiotusentals människor som fängslades godtyckligt.

Skrämselpropaganda

De populistiska makthavarna i Europa, USA och andra delar världen, använder i allt större utsträckning en skrämselpropaganda, enligt rapporten.

– Donald Trump i USA gör det ena utspelet efter det andra. I valupptakten var retoriken både kvinnofientlig och främlingsfientlig. Vi får se vad det nu blir för politisk resultat av det. Den ungerske ledare Orban har omsatt sin retorik genom en hård flykting poltik.

Sätts ur spel

Faran som pekas ut med den allt vanligare hatretoriken är att de mänskliga rättigheterna sätts ur spel.

– Det är farligt med stater med mycket makt som inte värnar om de mänskliga rättigheterna När länder som USA, som tidigare har haft en hög svansföring när det gäller de här frågorna, plötsligt inte står upp för dem längre, finns det en risk att det får en dominoeffekt. Plötsligt är ledarna mer nationalistiska och slutar bry sig om omvärlden.

Blundar för krigsbrott

Enligt rapporten ledde den hatfyllda retoriken förra året till att regeringar blundade för krigsbrott, antog lagar som kränker yttrandefriheten, pressade fram avtal som försvagade asylrätten, orsakade mord på människor som misstänks för drogmissbruk, rättfärdigade tortyr samt massövervakning, och ökade redan mycket omfattande polisbefogenheter.

– Det begicks krigsbrott i 23 länder under året. Minst 36 länder har olagligt tvingat bort människor på flykt. I minst 22 länder var det människor som dödades för att de på ett fredligt sätt stått upp för mänskliga rättigheter. Vi måste tillsammans stå upp och vända utvecklingen, säger Ami Hedenborg,

Här kan du ladda ned hela rapporten (på engelska).

Mer läsning:

Filippinernas president sätter in militär motknarklangare - Amnesty: "Fruktansvärda vittnesmål"

Terror-rapport varnar för att nya lagar kränker mänskliga rättigheter i EU-länder: "Oroväckande"