Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikanska underrättelsechefer: Ryssland låg bakom hackerattackerna under valet

Hackerattackerna mot USA:s presidentval orkestrerades av högt uppsatta ryska beslutsfattare.
Det säger landets underrättelsechefer, som frågades ut om förra årets hackerattacker i senaten på torsdagen.

Annons

Vice försvarsministern Marcel Lettre, NSA-chefen Michael Rogers och den nationella underrättelsechefen James Clapper står bakom uttalanden om att ryska hackerattacker är ett direkt hot mot USA, skriver DN.

Tidigare artikel: Spionchefer ska vittna om ryska cyberattacker mot USA-valet

– Vi står ännu stadigare bakom den slutsatsen nu, sade underrättelsechefen James Clapper under torsdagens utfrågning.

När mötet med senatorerna inleddes på torsdagen stod det också klart att de ställer sig bakom underrättelsetjänsternas slutsatser. Avgående presidenten Barack Obama sa när valet var över i november att det var Ryssland som låg bakom ett flertal nätattacker, skriver Aftonbladet – och han ska ha kontaktat Rysslands president Vladimir Putin för att be dem sluta.

Han sade också att ryska aktörer har spridit falsk information på sociala medier för att skapa tvivel och förvirring i syfte att försvaga västliga regeringar, skriver Aftonbladet.

Flera omfattande dataintrång uppdagades i USA förra året. Bland annat attackerades Demokraterna och Hillary Clinton påstod då att ryska hackare låg bakom attackerna.

Tillträdande presidenten Donald Trump har upprepade gånger uttryckt tvivel kring Rysslands inblandning, men bestreds alltså av underrättelsecheferna vid utfrågningen, skriver The New York Times. Trumps uttalanden anses ha förringat underrättelsetjänstens arbete:

– Det är skillnad på skepsis och nedvärdering, sade James Clapper.

Underrättelsetjänstens rapport om nätattackerna kommer släppas till allmänheten nästa vecka.