Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalsk språkgigant tilldelades Övdals-Byönn

Annons

Gunnar Nyström från Uppsala fick på onsdagen ta emot språkpriset Övdals-Byönn för sina livslånga insatser för det älvdalska språket.

INSÄNT Överlämnandet av en träbjörn, diplom, blommor och 10 000 kronor skedde i kurslokalen i Älvdalen, där Gunnar i skrivande stund håller årets sommarkurs i älvdalska tillsammans med Stefan Jacobsson Schulstad.

Roger Dahlsten, chef för Coop Mitt Älvdalen, som finansierar priset, var där för att dela ut priset och hyllningstal hölls av Peter Egardt för Älvdalens kommun.

Gunnars intresse för det älvdalska språket fångades redan då han som 16-åring besökte Älvdalen. Han kom i kontakt med en familj som regelbundet pratade älvdalska och detta blev som hans andra hem under flera år. Han lärde sig den gamla älvdalskan och han antecknade och spelade in stora mängder material.

Under praktiskt taget hela sitt yrkesliv kom han sedan att arbeta med alla Sveriges dialekter och som han sa själv i samband med prisutdelningen:

– Egentligen borde det inte vara jag som får detta pris, utan alla de älvdalingar som jag spenderat så otroligt många timmar hos, under så många år. De har gett mig så mycket och att jag fortsätter att jobba för älvdalskan är mitt sätt att betala tillbaka lite till dem alla, sa Gunnar Nyström.

Språkpriset Övdals-Byönn instiftades av Älvdalens kommun 2007 och finansieras sedan flera år av Coop Mitt i Älvdalen, som med bland annat detta vill stödja älvdalskans överlevnad.

Björn Rehnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel