Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alpint träningsläger för funktionsnedsatta

IFK Borlänge alpin arrangerade ett träningsläger för personer med funktionsnedsättning 4-5 februari i Nybrobergets alpina anläggning.
Totalt kom 20 deltagare från olika platser Mellansverige.

Helgens träningsläger var inriktat på att förbättra sin teknik i slalom och storslalom. Det väntar tävlingar i Europa under mars och april för en del av dessa ungdomar.

Fyra herrar och fyra damer skall i alpina grenar representera Sverige på Special Olympic Winter World Games i Schladming Österrike den 14-25 mars samt INAS VM den 26 mars-1 april i Pau Frankrike där en herråkare deltar.

Det kommer deltagare från hela världen för att tävla i Special Olympic Winter World Games (totalt ungefär 3000 tävlande i åtta olika grenar). Sveriges trupp består av 45 aktiva som skall tävla i alpint, längdskidor, innebandy, floorhockey, snöskolöpning och konståkning.

– Det är ett olympiskt spel för de med utvecklingsstörning. Det var familjen Kennedy som startade det här i USA, säger Börje Olsson, IFK Borlänge alpina.

Special Olympic Winter World Games är en tävling där alla aktiva har en utvecklingsstörning som funktionsnedsättning. Från IFK Borlänge Alpin deltar tre aktiva och två ledare i Schladming. De aktiva är Sofia Störling, Johnatan Öjerteg och Joakim Öberg, ledare är Anette Nilsson och Börje Olsson för de alpina tävlingarna.

– När man kommer dit blir man divisionerad, det vill säga inplacerad efter sin förmåga att kunna åka. I grupperna är det 3–8 personer som tävlar mot varandra, säger Börje Olsson.

Och Borlänges lokala förmågor har bra chanser till framgångar i spelen.

– De har ju tränat barmark sedan i höstas. Sen har vi tränat två gånger i veckan på snö sedan december. Så det kommer nog att gå bra, säger Börje Olsson.