Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarlig kritik mot Sjöfartsverket efter helikopteraffär - Justitieombudsmannen: "Helt oacceptabelt"

En statlig helikopteraffär som Sjöfartsverket genomfört får nu allvarlig kritik av Justitieombudsmannen (JO).
Svidande kritik riktas också mot näringsdepartementet.

Sjöfartsverket gick 2011 ut med att man ville köpa sju nya helikoptrar till sjö- och flygräddningen.

Helikopteraffären uppmärksammades i SVT:s Uppdrag granskning som avslöjade att Sjöfartsverket redan flera månader innan upphandlingen offentliggjordes förhandlat med en italiensk helikoptertillverkare.

Det visade sig att Sjöfartsverket försökt hemlighålla uppgifterna om kontakterna med den italienska helikoptertillverkaren. JO har nu granskat hur Sjöfartsverket följt offentlighetsprincipen.

"Även om bakgrunden uppges ha varit att en av myndigheterna befunnit sig under hård press, förändrar det inte min syn på det inträffade. Både Sjöfartsverket och näringsdepartementet förtjänar allvarlig kritik", skriver JO i sitt beslut.

Tjänstemän på Sjöfartsverket och näringsdepartementet ska ha skickat e-postmeddelanden om helikopterupphandlingen från privata adresser för att hindra att meddelandena skulle diarieföras.

"Jag kan ändå konstatera att Sjöfartsverkets uttalande om att offentlighetsprincipen skulle ha varit direkt kontraproduktiv är helt oacceptabelt" skriver JO.