Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler ungdomar hamnar i häktet i Sverige: "Det är oroande"

Allt fler ungdomar under 18 år häktas efter misstanke om brott.
– Det är oroande att antalet häktade personer under 18 år ökar. säger riksåklagaren Anders Perklev, i ett pressmeddelande.

Annons

Under 2016 häktades 167 ungdomar under 18 år. Det är en ökning med 27 ungdomar jämfört med 2015, det visar färska siffror från Åklagarmyndighetensårsredovisning.

– Så långt som möjligt ska unga som misstänks för brott tas om hand på annat sätt än genom häktning. Vad som hittills har kommit fram om ökningen talar för att många unga människor som har kommit till Sverige under senare tid lever i en utsatt situation, utan vårdnadshavare och ibland utan bostad, säger Anders Perklev, i ett pressmeddelande.

Kortare häktningstider

Samtidigt som flera ungdomar häktats, så har själva häktningstiderna blivit kortare. Under förra året var 44 procent av de unga häktade under kortare tid än tio dagar, vilket kan jämföras med 42 procent 2014.

Under flera år har Sverige fått svidande kritik när det gäller häktningar och restriktioner av bland annat FN:s tortyrkommitté. och Europarådets kommitté mot tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT).

– Vi välkomnar Häktningsutredningens förslag att unga personer som häktas ska placeras på särskilda ungdomshem i stället för i häkte, säger Anders Perklev.

Det är i Göteborg och Västerås som ökningen av häktade ungdomar varit som störst .