Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler kvinnliga läkare blir sjukskrivna för utmattningssyndrom

Det har skett en drastisk ökning av antalet kvinnliga läkare som sjukskrivs för utmattningssyndrom de senaste åren.
– Vi ser också att sjukskrivningarna är långa, att det tar lång tid innan det kommer tillbaka till tjänst igen. Så det är oroväckande utveckling som vi ser, säger Heidi Stensmyren, ordförande på Läkarförbundet till Ekot.

Enligt Heidi Stensmyren beror ökningen främst på två saker.

– Vår slutsats är att det är en kombination av stort ansvar i arbetslivet i kombination med små möjligheter att påverka sin arbetssituation, säger hon.

Det är inte bara Läkarförbunden som märkt en ökning av sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom och andra stressreaktioner under de senaste åren, det har även AFA försäkring gjort.

2010 var 2,7 sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare. 2014 hade siffran ökat till 5,4 sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare. 2015 var samma siffra upp i 8,6 sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare. Det skriver Ekot.