Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler äldre riskerar fattigdom: "Man måste välja bort nödvändiga saker" – Så ser det ut i din kommun

15,6 procent av de äldre i Sverige riskerar fattigdom – en ökning med nästan fyra procentenheter sedan 2013.

I en tredjedel av landets kommuner ligger siffran på över 20 procent, visar siffror från SCB, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Till den kategorin, över 20 procent, finns Vansbro (27,2 procent), Älvdalen (25,5), Malung-Sälen (24,8), Orsa (24,7), Hedemora (21,6) och Rättvik (20,3).

I Falun (13,8 procent) och Gagnef (16,5 procent) är risken för fattigdom för äldre som minst.

– Allt fler har problem att få ekonomin att gå ihop. Har man pension har man små möjligheter att utöka sin inkomst, och det är svårt att påverka utgifterna också, säger Anders Thoré, sakkunnig i pensionärers ekonomi på Pensionärernas riksorganisation (PRO), till Nyhetsbyrån Siren.

Som ekonomiskt utsatta räknas andelen av befolkningen som har en inkomst under 60 procent av medianinkomsten. Enligt EU:s definition är det gränsen för att vara i risk för fattigdom.

Andelen äldre som ligger i risk för fattigdom har ökat i alla kommuner mellan 2013 och 2015.

– Det innebär att man inte kan ha samma standard som övriga befolkningen, men också att man kanske måste välja bort nödvändiga saker, som att dra ned på maten eller tandvård. Det drabbar också genom att det kan vara svårt att upprätthålla sociala kontakter, om man inte kan resa, ta en fika eller gå på bio, säger Anders Thoré, till Nyhetsbyrån Siren.