Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre röker i Dalarna – "Det är oerhört glädjande"

Allt färre kommer att behöva avge ett nyårslöfte om att sluta röka detta år. Detta på grund av att antalet rökare minskat i Sverige. Det visar länsstatistik från Folkhälsomyndigheten.

Rökningen i Dalarna har minskat, i länet är det nio procent av invånarna som uppger att de röker dagligen. En minskning på tre procentenheter över en tio års period.

– Det är oerhört glädjande. Särskilt eftersom rökning är förknippat med så många hälsorisker, säger Sofia Ljungdahl, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Dalarnas nio procent är strax under rikssnittet som ligger på tio procent. Endast två län röker mindre, Uppsala och Västerbotten som båda ligger på sju procent.

Statistiken bygger på svar från de tio senaste nationella fokhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android