Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ynkedom att inte få id-kort i Avesta”

När en del av pensionen kom på en bankgiroavi blev början på Bo Christer Johanssons försök att förnya sitt id-kort.

Annons
Bo Christer Johansson måste åka till Fagersta för att få ett nytt id-kort för att få ut sin pension.

Han gick till fotografen och blev avporträtterad. Han tog de två fotografierna och sitt gamla id-kort till sin bank, Swedbank. Trots att han varit kund i 40 år nekades han id-kort.

Problemet var att det gamla id-kortet hade gått ut för sex månader sedan. Han har inget körkort och inte heller något pass.

– Vad ska jag ha ett pass till? Jag har inte rest utomlands sen jag vet inte när.

Banken hänvisade Bo Christer till Skatteverket här i Avesta. Där fick han beskedet att Skattekontor utfärdar id-kort, men då måste han åka till Gävle eller Borlänge. Avestas lilla skattekontor utfärdar inte legitimationer.

Bo Christer hänvisades till polisen. Men sedan några år utfärdar Avestapolisen inte id-kort eller pass. Det gör poliskontoren i Borlänge, Fagersta eller Sala.

– Det är en ynkedom att man inte kan få ut id-kort här i Avesta. Ska man verkligen behöva åka till ett annat län för att få det, säger Bo Christer upprört.

Nu ska han ta med sig en vän åka till Fagersta fram och tillbaka för att få ett id-kort.

Kontorschef Thomas Lantz, Swedbank Avesta, uppger att kontoret följer de regler som finns. Den som begär ett nytt id-kort ska vara personligen närvarande både vid beställning och hämtning. Kunden ska legitimera sig med fullgod svensk legitimation, utfärdat med personnummer.

–Det är väldigt viktigt att vi utfärdar id-kort till rätt person.

Ibland kan det vara så att en banktjänsteman känner igen en kund och kan intyga utfärdande av id-kort.

– Det här är en av våra tjänster ofta till ungdomar som erbjuds id-kort inom vårt ungdomserbjudande. I dessa fall ska vårdnadshavare vara med för att intyga, säger Thomas Lantz.

Två olika id-kort finns. Polisen utfärdar ett som gäller i Schengenområdet. Skatteverket utfärdar en enklare variant som gäller i Sverige. För att få id-korten gäller att en giltig id-handling ska uppvisas eller att en nära anhörig eller arbetsgivare kan intyga identiteten.

Säkerhetskraven har höjts för att få ett id-kort. Det uppger Skatteverket. Det beror på id-kort förfalskas och säljs på nätet.

Mer läsning

Annons