Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Willemark: "Så gick det till"

Örjan Willemark är entledigad från sin tjänst som verkställande
direktör, vd, för kommunbolaget Gamla Byn AB, GBAB.

Annons
Avgår. Örjan Willemark, tidigare vd för Gamla Byn AB.

Detta blev ett resultat när man diskuterade konsekvenser av kommunrevisorernas övergripande granskning som gällde representation och direktupphandling av konsulttjänster.

Entledigandet med full lön beslutades på ett extra styrelsemöte på tisdagen.

Dessutom beslutade styrelsen att polisanmäla Örjan Willemark och Ingemar Gustafsson för ytterligare en restaurangnota i Gamla Byn AB där ett namn på en person var ditskrivet trots att personen inte var med på middagen utan det var någon annan.

Denna nota var från november 2011. Frågan om polisanmälan väcktes av Henric Schef (M), som sitter i GBAB:s styrelse.

Beslutet att entlediga vd var långt ifrån enhälligt. Fyra politiker från oppositionen ville nöja sig med att ge vd en reprimand och några månaders löneavdrag och de reserverade sig mot beslutet.

Örjan Bengs blir tillförordnad vd fram till nästa styrelsemöte den 23 oktober.

Den nya middagsfakturan

med felaktig person angiven ägde rum i november 2011, då hela kommunledningen inklusive förvaltningschefer och GBAB:s vd Örjan Willemark och dåvarande styrelseordföranden Ingemar Gustafsson (S) besökte Göteborg vid en mässa.

Enligt Örjan Willemark kom Ingemar Gustafssons dåvarande fru ned till Göteborg med tåg och hon deltog i middagen.

– Ja, det var jag som skrev dit namnet. Ingemar Gustafsson sa till mig att nu får du bjuda mig och min fru på en god middag och ett gott vin. Han sa att han hade pratat med kommunalrådet Lars Isacsson (S) och att det var klart att skriva dit Isacssons namn i stället för fruns. Jag använde mitt kreditkort och middagen betalades, Ingemar Gustafsson attesterade sedan räkningen, berättar Örjan Willemark.

Örjan Willemark

har varit vd i Gamla Byn AB i drygt fyra år.

– Jag fick ganska tidigt klart för mig att Ingemar Gustafsson hade en ganska auktoritär inställning. Han sa vid flera tillfällen att det är han som bestämmer. Ofta skulle olika saker verkställas, och han lade sig i saker som är av verkställande natur till exempel om hyresgästers parkeringsplatser eller snöröjning, menar Örjan Willemark.

Resan till Luleå, där

en räkning redan tidigare har blivit polisanmäld, som Ingemar Gustafsson drev igenom att den skulle ske med bil och att vd skulle betala en middag med kortet.

På den hade de två med sig släktingar, som pluggade i Luleå och därför befann sig där. I det fallet skrev Örjan Willemark i stället för släktingarna dit namnet på två andra personer.

I mitten av augusti sa Örjan Willemark till Ingemar Gustafsson att det var ”olämpligt att anlita en närstående” som konsult och menade då den person som Ingemar Gustafsson hade inlett ett förhållande med och ville att GBAB skulle anlita som konsult utan upphandling.

Henric Schef (M) som sitter i Gamla Byns styrelse ifrågasätter egentligen beslutet att entlediga vd.

– Den 8 oktober uppmanade ordföranden och vice ordföranden vd att avgå, vilket i sig strider mot aktiebolagslagen. Det är styrelsen som avsätter vd, och inte bolagets ordförande. Detta går stick i stäv med hur styrelsearbetet har bedrivits under min tid i bolaget, menar Henric Schef.

– Om man nu bortser från det senaste årets händelser så har klimatet i bolaget och styrelsen varit bra. Två kompetenta vd:ar och en kompetent styrelse, har samarbetat över blockgränserna i affärsmässigt syfte. Detta i stället för att ägna sig åt politiskt ”tjabbel”, säger Henric Schef.

Mer läsning

Annons