Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visenttjurar importeras från Tyskland

Två visenttjurar ska importeras från Tyskland i början av augusti.
De kommer från en avelsstation i Hardehausen i närheten av Hannover, och de är ett och tre år gamla.

Annons

De kommer att få börja sin vistelse i Avesta i isolering (tidigare hette det karantän) i tre månader, då en mängd prover ska tas för att man ska kunna slå fast att de är friska.

Sedan ska de två tjurarna förhoppningsvis förstärka stammen i Avesta och ge upphov till många nya visentkalvar.

Hela avelsarbetet när det gäller visenter leds från den polska visentforskaren Wanda Olech-Piasecka i Warszawa, som har koll på hur olika visentgener bör kombineras för att minimera risken för inavel.

På vårvintern 2005 importerades fyra visenttjurar till Sverige från Tyskland. De placeradesi en karantän som hade inrättats i Avesta. Olyckligtvis dog två av tjurarna efter bara några dagar i Avesta. Man kunde konstatera att de hade fått vatten i lungorna.

Av de två som blev kvar har en av dem levt vidare som avelstjur i Avesta under namnet Aburr. Den andre flyttade efter avklarad karantäntid till djurparken i Borås.

De två visentertjurarna som kommer denna gång är ett och tre år gamla och åtminstone treåringen i princip könsmogen.

Men visentkornas brunst och dräktighet kan man bara gissa sig till.

Hittills i år har det bara fötts en visentkalv, en tjurkalv, som fick namnet Avisak (betänk att kommunalrådet heter Lars Isaksson). Men visentskötare Rikard Wiklund tycker sig ana runda magar på ytterligare tre av korna, så eventuellt blir det några födslar till.

Förra året var något av ett rekordår, då föddes åtta visentkalvar i Avesta.

Men vad händer med dem sedan? Alla kan inte bli kvar i Avesta. Rikard Wiklund är glad om några av dem kan få ett trivsamt visentliv någon annanstans.

Och så blev det för två av småtjurarna i våras. Då hamnade en av dem i Taxinge säteri (Avlukas) och en i Höör i Skåne (Avlidas).

Mer läsning

Annons