Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda Chip spelar musik med känsla

Han är musikern bakom jättehiten Wild Thing. På fredag och lördag spelar Chip Taylor i Bjurfors.
– Jag älskar att spela i Sverige! Jag brukar komma tillbaka två till tre gånger varje år, säger han.

Annons
Chip Taylor, eller James Wesley Voight som han egentligen heter, kommer från en framgångsrik familj. Brodern Jon Voight är en världskänd skådespelare och hans andra bror Barry Voight är geologist som kommit på ett system för att förutspå vulkaniska utbrott.

1971 släppte Chip Taylor, eller James Wesley Voight som han egentligen heter, sitt första album Gorgoni, Martin Taylor. 42 år senare brinner han fortfarande för musiken.

– Jag skulle inte kunna tänka mig att inte turnera. Jag vill spela min musik för publiken. För mig handlar musik om känsla, något vill komma ut. Det är därför en Chip Taylor-konsert aldrig är lika en annan, berättar han.

I början av 1980-talet slutade Chip Taylor med att spela musik, men efter mer än tio år hittade han tillbaka igen.

– 1996 började jag spela musik för min sjuka mamma. Ganska snart upptäckte jag att jag saknat det. Några år senare började jag att turnera igen.

James Wesley Voight växte upp i Yonkers i närheten av New York i en arbetarfamilj. Brodern, Jon Voight, gjorde karriär som skådespelare och har gjort en rad stora Hollywoodfilmer.

– Jag har en till framgångsrik bror, Barry (Voight) han är geologist och har uppfunnit systemet hur man förutspår vulkaniska utbrott. Familjen är viktig för mig.

Pappan var golfare, en karriär som även Chip Taylor från början tänkte försöka sig på.

– Mitt artistnamn kommer från golfen. Jag kallades Chip när jag var i 16-årsåldern. Mitt skivbolag sa att jag måste byta namn på grund av att disc jockey:sarna hade svårt att säga James Wesley Voight.

Till Bjurfors kommer Chip Taylor tillsammans med van Morrisons gitarris John Platania och norske keyboardisten Gøran Grini.

– John Platania är en världens bästa gitarrister, samtidigt är han en av de mest ödmjuka personer jag känner. Gøran en otrolig keyboardist och otroligt snäll.

Mer läsning

Annons