Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariebristen ger långa håltimmar

Problem att hitta vikarier har lett till många innehållslösa timmar för elever på Karlfeldtsgymnasiet. Rektorn hoppas nu på lösning.

Annons

Gymnasieeleverna på Karlfeldtsgymnasiet har sedan terminsstart fått många håltimmar. Svårt att hitta vikarier menar rektorn och säger att det händer varje år.

Avestas gymnasieelever har spenderat många timmar utanför klassrummen sedan skolstart.

Främsta orsaken menar rektorn är svårigheter att hitta lärarvikarier. Dålig planering kan vara en annan orsak som framgår utifrån samtal med skolans elever. Många som AT har pratat med har berättat att det har varit struligt med många ändringar och uteblivna kurstillfällen. Felicia Eriksson som går andra året på gymnasiet berättar att det var ännu värre förra året.

– Då var det jättemånga lektioner i natur som ställdes in.

Rektor Rolf Engman,

medger att det har varit en hel del håltimmar sedan årets skolstart. Han berättar att en engelsklärare ska ha beviljats tjänstledighet precis vid terminsstarten, och att det inte funnits någon vikarie för denne.

– Det är två till tre engelskagrupper som har kommit i kläm på grund av detta, säger han.

Rolf Engman berättar att luckorna även beror på att en mattegrupp blev större än väntat.

– Den blev oväntat stor, 38 elever från årskurs två. Den gruppen var tvungen att delas upp då den blev för stor för att hantera.

Det som ställde till det menar han är att ena gruppen hade kursen som obligatorisk medan den andra hade det som valbart ämne. Fler än väntat från den senare nämnda gruppen visade sig välja matte. Enligt Rolf Engman ska de nu ha ordnat med ytterligare en lärare för den andra gruppen. Detsamma gäller för engelskaläraren.

– Vi hoppas att vi har fyllt luckorna tills på fredag

Krångel med lärartäckningen på grund av till exempel tjänstledighet, uppger han är något som händer varje år, och han förklarar att det är generellt svårt att få tag på vikarier.

– Vi måste ha en helhetslösning och det kommer strax, säger han.

På Åvestadalskolan har det inte varit lika mycket bortfall av lektioner.

Anna Ericson som är rektor där, berättar att det bara varit en idrottslärare som varit borta och inte kunnat ersättas med vikarie.

– Annars försöker vi lösa det med befintlig personal, säger hon.

Ibland tar skolan in pensionerade lärare vid frånvaro och förra året togs en sådan rektor in under en längre period.

– Visst skulle det vara skönt med en vikariepool men vi försöker lösa det så gott det går ändå.

Mer läsning

Annons