Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentralerna ska ta över sjukfall från akuten

Nytt i sparpaketet för sjukhusen är att patienter som söker akuten för mindre allvarliga sjukdomar ska ringa sin vårdcentral och få akuttid där.

Annons
Gunnar Jönsson, patient vid Avesta vårdcentral, vill fundera på hur det blir när han inte ska vända sig till akutmottagningen: ”Jag vill nog ringa till akuten först och höra vad de säger att jag ska gå”, säger han.

Hur det blir med att söka vårdcentralen i stället för akutmottagningen direkt vill Gunnar Jönsson, patient på Avesta vårdcentral, fundera på.

– Det är ju enklare att gå till akuten. Men nog tror jag att jag vill ringa akuten först om var jag ska vända mig, säger han.

För Avestahälsans vårdcentral är jouren inte ny.

– Så här har vi jobbat med våra patienter sedan vi startade vårdcentralen 2012. Men en del har gått till akuten i alla fall, säger verksamhetschef Anna Carin Peth vid Avestahälsans vårdcentral.

Tider planeras in för att Avestahälsans patienter ska tas emot samma dag. Det som är oklart är om jourberedskapen bara gäller dagtid på vardagar.

– I andra delar av Dalarna är jouren på vårdcentralerna fram till klockan 21. Skulle det vara så blir det problem med schemaläggningen.

För Helene Schoultz, Vårdcentral Koppardalen, är jouren en återgång till förr.

– Det är läkarbristen som har gjort att akuten har tagit mot vårdcentralspatienter.

Hon har uppfattat att jouren bara gäller dagtid vardag.

– Jag vill nu ha ett möte med primärvårdschefen om hur jouren ska läggas upp.

AT har inte nått chefen för Avesta vårdcentral, Helena Strandberg, för en kommentar.

Mer läsning

Annons