Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje elev tar inte studenten

Många elever väljer att hoppa av gymnasiet i Avesta. I en ny rankning hamnar kommunen på en 260:e plats. En riktig bottenplacering.

Annons
Fredrik Juthman, förvaltningschef på bildningsförvaltningen, tycker att det är frustrerande att Karlfeldtgymnasiet inte förbättrar sig i andelen elever som väljer att hoppa av.

I Hedemora firade man i förra veckan med tårta, där har de lyckas få fler elever att ta studenten. I Avesta ligger andelen fullföljande kvar på samma nivå som tidigare år. Jämfört med riket är det en riktigt dålig placering. Så mycket som var tredje elev på de yrkesförberedande programmen hoppar av.

– Vi har arbetat med att höja andelen som går klart men inte lyckats. Det är frustrerande att vi inte förbättrar oss. Det har leder till problem längre fram, säger Fredrik Juthman, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Avesta kommun hamnar på plats 260 i riket. Här är det endast generellt sett 71,2 procent som fullföljer sitt gymnasieprogram. Störst andel avhopp sker i de yrkesförberedande programmen. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och Lansting (SKL), där man har tittat på statistik på antal elever som gått ut läsåret 2010/2011.

– Det är ett problem som vi jobbar vidare med. Vi måste titta på varför man väljer att hoppa av och analysera det, så att vi kan göra allt för att behålla eleverna, säger Björn Hansson, en av rektorerna på Karlfeldtgymnasiet.

SKL menar att vanligast

är att avhoppen sker det sista året och ibland av taktiska skäl. Anledningen är att då är det lättare att få en plats på vuxenutbildningen. Men Björn Hansson vill inte spekulera i hur det är i Avesta.

– Det är inte så att det hoppar av elever regelbundet, säger han.

– Det är svårt att spekulera i också varför det är fler elever på de yrkesförberedande programmen som hoppar av. En anledning kan vara att det är många elever som går de programmen som varit skoltrötta i många år.

I de yrkesförberedande programmet är det endast 65,6 procent som fullgör programmet, medianen i riket ligger på 75 procent.

Det innebär att hela 34,4 procent, eller mer än var tredje elev på yrkesförberedande program hoppar av utbildningen.

– Vi har ett tydligt samhällsuppdrag att elever ska få en fullständig utbildning. Vi ska ge dem stöd för att de ska kunna fullfölja gymnasiet, säger Björn Hansson.

Kommunen har ansvar för att ungdomarna ska ha sysselsättning fram till att de fyller 20 år.

– Men vi kan inte tvinga dem, vi har olika individuella lösningar som vi skräddarsyr, säger Fredrik Juthman.

Mer läsning

Annons