Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde Avestabo använde avdrag

Skatteverket betalade under 2010 ut över 25 miljoner kronor i Avesta kommun för ROT- och hushållsavdrag till 2 600 användare i kommunen. Totalt betalades det ut 14 miljarder i hela Sverige.

Annons
Hektiska dagar. Rörmokaren Gustaf Gröning har fullt upp om dagarna, sedan ROT-avdraget tillkom har de ibland alldeles för mycket jobb. ”Just nu är det många som renoverar badrummet”säger han.

Sedan juli 2009 har det varit möjligt för privatpersoner att ha skattereduktioner på ROT- och hushållsarbete. Skattereduktionen ligger på 50 procent av arbetskostnaden och på max 50 000 kronor per person och år.

Det här har många nyttjat under 2010. I Avesta drog 2 057 personer nytta av ROT-avdraget och 689 personer för hushållsarbete eller som det även kallas RUT-avdraget.

Totalt nyttjade alltså fler än var tionde person i kommunen något av avdragen.

– Vi märker att intresset för ROT- och hushållsavdraget ökat stadigt. Sedan starten har över en miljon svenskar utnyttjat skattereduktionen, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

I kommunen finns det 137 företag som arbetar med ROT och 24 företag som riktar sig mot hushållstjänster.

Arbetena som utförs är både små och stora arbeten. På EMPE Rör AB har man märkt av en ökning av privatpersoner som använder sig av deras tjänster.

– Det är mer och mer folk som har fått upp ögonen för ROT, och som bestämmer sig för att använda sig av det, säger Maria Fredriksson, administratör på EMPE Rör.

Har ni haft några problem med ROT-avdraget?

– Det är lätt så länge som det fungerar, men om avdraget inte blir godkänt av Skatteverket så kan det bli problem i efterhand. Då måste vi som företag återigen fakturera kunden. Oftast har de flesta kunderna koll på när de nått sin 50 000 kronors gräns, säger Maria Fredriksson.

Mer läsning

Annons