Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrarhem tar emot 60 asylsökande

De senaste veckorna har trycket ökat på boendeplatser för asylsökande i Sverige.
Därför har Migrationsverket hyrt 60 tillfälliga boendeplatser på Folkarbo vandrarhem i Avesta. De första anländer redan i morgon.

Annons
Agerade snabbt. Fredrik Lövqvist blev kontaktad av Migrationsverket i förra veckan om att de behövde fler platser.

– De kontaktade mig i förra veckan. Migrationsverket har jätteproblem just nu och jag hjälper gärna till och underlätta för dem, säger Fredrik Lövqvist. Han är ägare av Dalahästen stugby där det just nu finns 96 platser för asylsökande, antalet platser utökades där i aprilmånad.

– Vi är redan inne i systemet och är upphandlade, därför gick det så fort, säger Fredrik Lövqvist och fortsätter.

– Det har fungerar bra och är lugnt i stugbyn. När vi utökade platserna när styrde jag om mina gäster till Folkarbo, det är så vi fått kontakten. Nu kommer jag att hyra platserna av vandrarhemmet och sedan hyra ut de till Migrationsverket.

– Det handlar bara om tillfälliga boenden, det är ingen flyktingförläggning, förtydligar han.

Bakgrunden är att många av de som söker asyl är i behov av ett boende och de lägenheter som Migrationsverket redan hyr har snabbt fyllts. Till följd av detta arbetar nu Migrationsverket för att utöka antalet boendeplatser för asylsökande i landet.

Främst är man intresserad av lägenheter, men på grund av den uppkomna situationen kommer även ett antal alternativa boenden att användas under en begränsad tid.

Vandrarhemmet i Folkarbo ska fungera just som ett tillfälligt boende, totalt hyr man 60 boendeplatser. De asylsökande börjar anlända redan i morgon, torsdag.

– Vi har informerat kommunen om boendet och kommer finnas till hands för att svara på frågor. Det går ofta mycket snabbt från att vi har hittat ett boende tills att asylsökande anländer och det hoppas vi att kommunen har förståelse för, säger Kristina Pamryd Karlsson, vikarierande enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Hedemora i ett pressmeddelande.

Annons