Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläpp i bäcken hotar avslutning

Ett oljeutsläpp i Västerbobäcken kan sätta stopp för Åvestadalskolans dragkamp. Länsstyrelsen tror att det kan ta lång tid innan vattnet är rent.

Annons
Badar inte. ”Vi tänker inte hoppa i som det är nu”, säger Lukas Samuelsson Björk, 9D, och Linus Boman, 9C. Dragkampen mellan lärare och elever i ravinen är planerad till 9 juni.

– Det stinker! utbrister eleverna som passerar över bäcken vid skolan. Trots att flera veckor har gått har situationen inte blivit bättre.

Första larmet om olja i bäcken kom 29 april. Personal från miljökontoret konstaterade ett utsläpp. Därefter gick ärendet till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för de stora industrierna.

I måndags var det dags igen. Vattnet som rinner fram i bäcken vid Åvestadalskolan är täckt av en blålila hinna. Den skarpa oljelukten känns från flera meters håll.

– Fy vad det stinker, kommenterar eleverna som går över bron denna morgon.

På Länsstyrelsen Dalarnas miljöenhet har Alf Turesson hand om ärendet. Han hade dock inte sett bäcken. Först efter att AT ringt honom åkte han dit, 16 maj.

– Det är rester av utsläppet som följer med vattnet, säger han efter att ha varit på plats.

Läs mer om utsläppet i onsdagens papperstidning.

Oljehinna. En cistern på 80 kubikmeter på Outokumpus område skulle skäras ned och skrotas. Den innehöll eldningsolja, som i stället rann ut i diket som leder till Västerbobäcken och Svartån. Stanken är kraftig vid Åvestadalskolan och oljan syns tydligt i vattnet.

Mer läsning

Annons