Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskjutna planer för älvpromenaden

Förlängningen av älvpromenaden norr om kyrkbron får vänta.
Boende vid den föreslagna sträckan kämpar för en omläggning.

Annons
Missnöjda grannar. Lena Wegrelius, Pelle Johansson och Sture Johansson är tre av de åtta namnen som misstycker till hur kommunen väljer att förlänga älvpromenaden.

Förlängningen av älvpromenaden har blivit uppskjuten till 2014. De boende på Månsbo strandväg följer turerna kring promenaden med hålld anda.

Kommunfullmäktige beslutade nyligen att skjuta upp planerna på en förlängning av älvpromenaden.

Bildningsstyrelsen tycker att pengarna ska satsas på underhåll av den befintliga promenaden i stället för att bygga ut. Därför sätts frågan på hyllan under ytterligare ett år, och utbyggnaden väntas inte påbörjas förren år 2014.

Men det stoppar inte de boende på Månsbo strandväg från att protestera och föreslå en alternativ förlängning. De hoppas att den framtida promenaden ska läggas bakom de berörda fastigheterna, och inte framför.

Lena Wegrelius och

Pelle Johansson är två av namnen bakom förslaget om en alternativ lösning av förlängningen.

Total insyn, kostsamt underhåll och värdeminskning av fastigheterna är deras argument till att promenaden läggs bakom husen i stället för framför.

– Alla ska ha rätt till strandlinjen men de får de ju redan ändå på andra ställen, säger Lena Wegrelius.

Hon tycker att insynen från promenaden skulle bli obehaglig.

– Man kan tycka att man inte ser in så värst nu, men när höstmörkret kommer så ser man rakt in i hela huset, säger Lena.

Först föreslogs promenaden att läggas precis på strandskyddet utanför tomtgränserna. Sedan föreslogs att lägga promenaden längs vattenlinjen genom träbrygga.

– De får påla upp långt, säger Pelle Johansson som tillägger att det i sådant fall innebär ytterligare underhåll vid vattenhöjning och under vinterhalvåret.

– Kommunen har inte råd att städa upp efter fällningen som de redan har gjort här, hur ska de då ha råd med allt underhåll som en utökad älvpromenad skulle innebära, frågar han sig.

Just kostnaderna var

det som fick bildningsstyrelsen att fatta beslutet att skjuta upp planerna.

I beslutet skriver de bland annat att leden är utsatt av både erosion och bäver, vilket kräver en hel del resurser.

Att satsa på underhållet av den befintliga promenaden för att kunna följa skötselplanen, anses därför viktigare än att utöka ledens sträckning. Och att det är svårt att sköta områdets underhåll kan Sture Johansson vittna om.

Bävern bestämde sig för att fälla ett träd rakt på hans garage.

– Jag såg att det var på väg att falla men jag fick inte ta ned trädet själv, berättar Sture.

Strandskyddet gör att bara kommunen får underhålla området. Något som de boende beskriver som hopplöst. Förutom rotvältor så har granbarkborrar angripit träd precis utanför tomtgränserna.

– Flera träd är helt eller halvt döda som kommunen inte tar hand om, berättar Pelle.

Han fortsätter.

–Hur ska de kunna ta hand om promenaden om de inte ens kan sköta detta?

Mer läsning

Annons