Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda sköterskor till privat vårdcentral

Många sade upp sig när det stod klart att fyra små vårdcentraler skulle bli till en enda stor. ”Jag förstår inte hur man kunde fatta ett sådant här beslut”.

Annons
Helene Shoultz, vdpå Koppardalens vårdcentral är mycket kritisk till landstingets agerande och beslut.

I januari 2012 slogs fyra vårdcentraler i Avesta samman till en. För många blev ombildningen till ”stordrift” droppen som fick bägaren att rinna över.

Samtidigt som beslutet om omorganisation av primärvården fattades, godkände Hälsovalskansliet och Landstinget tre privata vårdcentraler för etablering i Avesta.

En av dem startades av Helene Schoultz, tidigare chef för Avesta vårdcentral. Hon sade upp sig och startade eget i Koppardalen. Med henne följde nästan all hennes personal.

En rockad menar landstingsråd Sören Bertilsson (S) som är kritisk till den nya lagstiftningen för fri etableringsrätt.

– Om politikerna hade lyssnat så hade vi fortfarande varit landstingsanställda, säger Helene Schoultz, vd på Koppardalens vårdcentral.

Koppardalens vårdcentral slog

upp sina dörrar januari 2012. Avestahälsan öppnade på andra grunder än Koppardalens vårdcentral. De hade arbetat med företagshälsovård sedan 1970-talet och startade vårdcentral som kompletterande verksamhet.

– De flesta som skriver sig här har redan varit på företagshälsan. Sedan är det nog en klick som byter för att de är missnöjda och en annan som byter för att vi finns närmare, tror Anna-Carin Peth, vice vd för Avestahälsan.

Enligt flera av de läkare och sjuksköterskor som lämnade Avesta vårdcentral var situationen kaosartad runt årsskiftet. 20 000 patienter stod då listade där och personalstyrkan var kraftigt reducerad.

Den politiska diskussion som föregick beslutet om sammanslagningen, handlade om att bättre utnyttja resurserna, men Helene Schoultz är kritisk.

– Jag fattar inte hur man kunde fatta ett sådant beslut, säger hon.

Håkan Jansson har bytt

till Koppardalens vårdcentral. Han blev trött på att vänta länge och på att hela tiden komma till olika läkare.

Han är skeptisk till den nya verksamheten på lasarettet.

– Det blir aldrig bra när de gör så där, slår ihop för att spara pengar, menar Håkan Jansson.

Några patienter på Avestahälsan berättar anonymt om sina erfarenheter från Avesta vårdcentral. De är upprörda och menar att det är en ren katastrof.

– Har man betalat skatt i hela sitt liv har man rätt till vård. På vårdcentralen på lasarettet får man aldrig hjälp, uppger en av dem.

LÄS HELA ARTIKELN I ONSDAGENS AT.

Anna-Carin Peth, Vice vd Avestahälsan.

Mer läsning

Annons