Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppfattningarna om försäkring delade

LRF, Lantbrukarnas riksförbund, undersöker möjligheterna till att skapa en skördeskadeförsäkring. Tanken är att täcka upp ekonomiskt om lantbrukarna blir av med sin skörd. I Avesta är reaktionerna olika.

Annons
Lars-Erik Bergström tror inte att han skulle ha någon nytta av en skördeskadeförsäkring. Hans granne däremot, Anders Uppgård, tror att en sådan skulle kunna vara bra.

I Forsbo utanför Rembo bor lantbrukaren Lars-Erik Bergström. Han föder upp köttdjur på ekologisk väg. För att utfodra djuren sår han och skördar gräs som ensileras. Något som skulle kunna vara känsligt för mycket regn och dåligt väder.

– För min del är det inte akut. Det kan snarare vara en fördel med mycket regn. Ekologisk odling kräver mycket vatten för att sätta fart på näringsämnena, säger Lars-Erik Bergström.

Men han är helt övertygad om att andra bönder, främst de som odlar spannmål och potatis, kan påverkas negativt av regnet och få sina skördar förstörda.

– Svamp kan växa till på spannmål när det är fuktigt och då blir kvaliteten sämre, säger han.

För att råda bot på böndernas utsatta situation har LRF börjat undersöka om det går att ta fram en skördeskadeförsäkring som skulle täcka upp ekonomiskt för dåliga skördeår.

– De allvarliga effekterna för de lantbrukare som drabbas av kraftiga väderomslag visar med all tydlighet på behovet av att finna en försäkringsmodell för framtiden, säger Anders Källström, vd och koncernchef för LRF.

Ungefär en kilometer från Lars-Erik Bergström bor hans granne Anders Uppgård. Han är också bonde, men har i stället för köttdjur valt att livnära sig på bland annat att odla potatis. Inte heller han säger att det intensiva regnandet börjat bli akut för skörden, men det har samtidigt försvårat hans arbete.

– Det har varit väldigt mycket regn i år, men än så länge är det inte krisartat. När det regnar hela tiden gör det att allt går långsammare, berättar han.

Mer läsning

Annons