Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar i Krylbo får egen fritidsgård

En ungdomsgård och ett helt nytt skol- och folkbibliotek. Stora saker är på gång när Krylbo skola slås i hop med Åvestadalskolan

Annons
Krylbo folk- och skolbibliotek. När det har flyttats till Åvestadal blir det fritidsgård här, öppet för alla mellan- och högstadieelever i Karlbo och Krylbo. Det nya biblioteket ska ligga i bottenplanet till vänster om Åvestadalskolans entré.

Sammanslagningen av de två skolorna sker i tre etapper. Politikerna i Bildningsstyrelsen har beslutat om etapp ett, som sker nu i sommar.

Då görs skolgården vid Krylbo skola om, och får klätterområde och stor gruppgunga.

Dessutom ska ett nytt folk- och skolbiblioteket byggas i Åvestadalskolan.

–Det här ger samordningsvinster. Biblioteket i Åvestadalskolan försvinner, säger resultatenhetschef Bengt Albertsson.

Två skolbibliotek blir ett, och allmänheten får från och med i höst gå till Åvestadalskolan för att låna böcker.

Att bygga nytt bibliotek kostar en halv miljon kronor. Pengarna tas ur förvaltningschefens reserv.

När biblioteket flyttat ska lokalerna byggas om till fritidsgård.

Fritidsgården kallas Mötesplats Krylbo och ska vara öppen för alla barn och ungdomar i Krylbo och Karlbo.

Initiativet kommer från Bual-gruppen, som arbetar alkoholförebyggande med barn och ungdomar, och består av folk från socialtjänsten, skolan och polisen.

– Vi tycker att det är viktigt att erbjuda ungdomarna i Krylbo en bra fritid. Det finns ju ingenting för dem att göra nu, konstaterar Marianne Vädel på socialförvaltningen.

Den nya fritidsgården ska vara av liknande slag som fritidsklubben Blixten i Markusskolan, och koppla barnens aktiviteter till föreningar.

Nio föreningar har hittills sagt att de vill vara med, liksom Folkärna församling. De ska erbjuda aktiviteter till ungdomarna på fritidsgården.

–Vi gick ut med en enkät i skolorna i Krylbo, och många elever sa att de gärna vill vara med i en förening, men inte kan av olika skäl. Nu får de möjlighet, säger Marianne Vädel.

Pengar söks ur Allmänna arvsfonden. Fritidsgården planeras öppna nästa år.

Etapp två och tre av förändringarna i Krylbo ligger ännu som förslag på tjänstemannanivå, och inga politiska beslut har ännu tagits.

Förslagen innebär att slöjdsalarna i Krylbo byggs om och att alla fastigheter i Krylbo skola rivs, förutom det hus där biblioteket ligger i dag, där fritidsgården ska vara.

Mer läsning

Annons