Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung pyroman dömd till vård

En uttråkad man bestämde sig på fyllan att det skulle vara roligt att se brandkåren släcka en eld. Han hämtade en bensindunk och tände på ett staket på två ställen. Sedan gick han hem och ringde till SOS.

Annons

Därefter återvände han till platsen för att till sin besvikelse se att räddningstjänsten redan hade släckt elden. Staketet satt ihop med en carport, där två bilar stod placerade.

Bilarna var försäkrade till en värde av 800 000 kronor. Det här var andra gången mannen tände på saker som stod i anslutning till en byggnad.

Den första gången tände mannen på ett sopkärl som stod intill en tvättstuga. Han tände på sopkärlet och flyttade det mot tvättstugan. Hade räddningstjänsten inte kommit snabbt till platsen hade hela tvättstugan brunnit ner. I den fanns en elcentral som var försäkrad till ett värde av 2,3 miljoner kronor.

Händelserna inträffade på Hällsängsvägen i Skogsbo våren 2008.

Redan då var mannen, en 23-årig Avestabo, misstänkt. Polisen ansåg att det var konstigt att mannen återvände till platsen och att han inte kunde förklara vad han gjorde där.

Men då kunde de inte bevisa att den numera 23-åriga mannen låg bakom bränderna. Därför släpptes han.

I våras greps han igen misstänkt för ett annat brott och det var i förhören som han erkände de två bränderna.

Han kan inte förklara sina gärningar men menade att han trodde att han skulle få en ”kick” av att se räddningstjänsten släcka elden.

Falu tingsrätt har nu dömt mannen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, eftersom han har ett alkoholmissbruk.

Hade mannen dömts till fängelse hade straffet blivit två år. Brottsrubriceringen är mordbrand.

Han ska dessutom betala ett skadestånd på 61 125 kronor till Gamla Byn för den skada han orsakat.

Mer läsning

Annons