Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två maträtter serveras efter jul

Kommunens nya måltidsverksamhet är till hälften genomförd. Efter jullovet får alla elever och äldre två rätter lagad mat.

Annons
Hemlagat. Färska råvaror, närproducerad och riktigt lagad mat kommer att göra skolmaten bättre, det är personalen i Karlfeldtgymnasiets kök och kostchefen överens om. Här Susanne Mood, Marita Ström, Anna Janols, Anki Ström, Eva Södergård, Katarina Andersson och Annette Skogsmark. Fyra av de sex i köket har kockutbildning, de övriga två kommer att få det genom kommunens kompetensutbildning.

I köket på Karlfeldtgymnasiet tycker personalen att det ska bli kul att få laga mer mat och slippa halvfabrikaten. Även om det innebär mer jobb.

–Vi kommer att ta in mer hederlig gammal husmanskost, säger Katarina Andersson, en av kockarna i köket.

–Vi får mer att göra men det känns inte betungande, bara kul, säger Anki Ström, som också har kockutbildning.

Att lära eleverna att inte bara gilla pizza och hamburgare är en del av den utbildande insats som köken ska göra, menar kostchef Eva Södergård.

–Det är som att lära sig cykla. Man måste träna in nya smaker.

–Många elever är väldigt trötta i dag och dricker mycket läsk, noterar Anki Ström.

Nya kostorganisationen

i Avesta innebär att skolor och äldreomsorg lämnar halvfabrikaten och satsar på lagad mat, helst närproducerad, säsongsanpassad och ekologisk.

Varje skola och äldreboende ska erbjuda två alternativ. Det blir oftare vegetarisk rätt på menyn.

–Vi äter för mycket kött i dag. Det är inte bra för klimatet, säger Eva Södergård, som har ansvar för den nya kostverksamheten.

Första januari 2011 införs två rätter till lunch på äldreboendena. När eleverna kommer tillbaks efter jullovet finns två rätter att välja på i alla skolor.

Köken i Fors skola och Johan Olovskolan i Horndal ska byggas om och bli större. De ska sedan leverera mat till äldreboendena Framnäs och Tallbacken.

Mer läsning

Annons