Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tropisk fisk kan bli närodlad i Fors

Spillvärmen från Fors bruk kan användas till att etablera  fiskodling med dammar och växthus som både är miljösmart och klimatvänlig.

Annons
Fiskodling på gång tack vare uppvärmning med spillvatten från  Fors bruk. Karin Perers (C) och Böril Jonsson vattenkonsult tillsammans med professor Gerhard Brax, Blekinge läns högskola, talade om fördelarna med närodlad tropisk fisk, inte minst de miljömässiga.

När fullmäktige möttes i måndags togs ett medborgarförslag upp om att etablera en närodlad fiskodling i Fors.

Tidigare på dagen fanns  professor Gerhard Brax, Blekinge tekniska högskola på plats med sina färska erfarenheter av fiskodling i Uganda. Ett Sidaprojekt som nu kan vara på väg att hitta en partner i Fors för kunskapsöverföring.

Den tropiska värme som krävs ska alltså komma från den spillvattenvärme som Fors kartongbruk pumpar ut i Bäsingen.

Det 34-gradiga vattnet skulle då föras in i dammar någonstans under sin sju kilometer långa väg dit. Dammarna skulle kunna kombineras med växthus för odling till exempel av tomater och bananer.

Här skulle en fiskodling kunna etableras av samma tropiska fisk, thilapa, som i Afrika. En matfisk som bland annat används som råvara till den japanska maträtten sushi.

Den som kommit med idén är Böril Jonsson, vattenkonsult. Det är en dröm för honom att kunna använda sig av det spillvatten som i åratal utan nytta släppts ut i Bäsingen.

Tillsammans mrd Karin Perers (C) har Böril Jonsson författat ett medborgarförslag kombinerat med en motion till Avesta kommunfullmäktige.

Det som behövs härnäst från kommunens sida är ett beslut om en förstudie. Stora Enso Fors´ kartongbruks produktionschef Cecilia Carter har redan ställt sig positiv till att en förstudie tas fram.

Läs mer i morgondagens tidning.

Mer läsning

Annons