Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre procent mer även för Pappers

Facket var inte helt nöjd över den treprocentiga löneökningen. Men de insåg samtidigt att det hade blivit svårt att få ett bättre avtal.

Annons
Papperslöner. I lördags förhandlade Pappers fram hur stor löneökning pappersarbetarna i Stora Enso Fors kommer att få nästa år. Det blev lika stor höjning som för metallarna, tre procent.

Nu är också lönerna för pappersarbetarna i Fors klara. Det blev samma ökning, tre procent, som för metallarna kommer få i början av nästa år.

– Det kunde ha varit bättre, men det är ändå hyggligt, säger Jan Westman, klubbordförande Pappers i Avesta.

Förra måndagen fick metallarbetarna klart med hur stor deras lönehöjning kommer att bli nästa år. Tre procent kommer det att bli för dem, och tre procent kommer det även att bli för pappersarbetarna under nästa år.

– Förhandlingarna blev klara i lördags. Vi krävde från början 3,6 procent, men det fanns inte en möjlighet att vi skulle nå så högt, säger Jan Westman.

En anledning till att det stannade på tre procent är dels det skakiga ekonomiska läget i Europa, dels att bland andra IF Metall redan förhandlat fram en treprocentig lönehöjning till nästa år. Det gjorde det svårt för Pappers att förhandla upp sitt avtal.

– En klick smör i helvetet hade haft en större chans än vi att förhandla upp lönehöjningen, säger Jan Westman.

Förra veckans förhandlingar

handlade inte bara om löner. Pappers diskuterade också bland annat hur de ska göra det lättare att klara av att jobba till pensionsålder och om det är möjligt med så kallad rörlig pensionsålder.

– Vi har skapat arbetsgrupper som ska titta på det här, säger Jan Westman.

Annons