Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för tortyr av medfånge

En 27-årig man från Avesta fick sitt fängelstraff förlängt till tre år i hovrätten för grovt rån.

Annons

Avestabon hade i tingsrätten dömts till fängelse i två år och sex månader för försök till grovt rån. Hovrätten ändrade brottsrubriceringen till grovt rån och höjde skadeståndet till 80 000 kronor som Avestabon ska betala ihop med tre andra medgärningsmän.

Avestabon befann sig i fängelse i Mjölby när han i januari tillsammans med tre andra intagna misshandlade en annan intagen man.

Förhör av offer och vittnen styrker enligt både tingsrätt och hovrätt att en ”hänsynslös misshandel i tortyrliknande former” ägde rum. Misshandeln började på morgonen och först efter sex timmar fick offret tag i en larmknapp så att han kunde kalla på vakter. Misshandeln av mannen fortsatte fram till den dörr dit vakterna hade tagit sig. När de stängde dörren om den kraftigt blödande mannen slog gärningsmännen med olika tillhyggen mot fönster och dörr så att rutor spräcktes.

Misshandeln gick ut på att få offret att sända 95 000 kronor till en mor till en av gärningmännen. Offret tvingades ringa flera samtal till en vän som befann sig i Mexico för att ordna överföringen. Denne lyckades i sin tur nå en person i Sverige som ringde anstalten om att en intagen var i livsfara.

Enligt gärningsmännen var den överfallne mannen angriparen. De berättelserna befanns inte vara trovärdiga utan de fyra fälldes för grovt rån.

Annons