Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankesmedja på väg att bildas i Bergslagen

– Vi i Avesta är positiva till att bilda en tankesmedja, låt tankar flyga fritt och högt, sa Lars Isacsson (S) kommunalråd i Avesta.
Det var slutklämmen när Lars Isacsson talade vid ett seminarium i Ängelsberg på temat Bergslagen inte bara rock.

Annons
På väg att bilda Bergslagsakademin. Lars Isacsson (S) är ett av de kommunalråd i 23 kommuner som är på väg att bilda en tankesmedja. Har ses han bland annat projektledaren  Lotta Gröning Hjärnkraft till järnkraft. Bakom henne står Viveca Ax:son Johnson ordförande för Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse som finansierar projektet.

Flera kommunalråd, företagsledare och forskare talade om sin syn på Bergslagen som en tillväxtmiljö för nya näringar och företagsamhet. Hur den miljön ska stärkas var tanken bakom den tankesmedja som seminariet var startskottet för.

Redan före seminariet hade moderator Lotta Gröning tagit kontakt med 23 kommuner i fyra län om att bilda tankesmedjan Bergslagsakademin.

– Jag har mötts av många positiva reaktioner på att bilda en tankesmedja, sa hon.

Hon leder projektet Från järnbruk till hjärnbruk, finansierad av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.

Stiftelsens ordförande Viveca Ax:son Johnson och vd Kurt Almqvist var på plats. De berättade om de seminarier med opinionsbildare, politiker och forskare som genomförs i Ängelsberg och Avesta herrgård sedan ett antal år tillbaka. Dessa seminarier är i linje med planerna på en tankesmedja.

– Jag tror att det är förödande att bli kallad ett museum, sa Kurt Almqvist apropå att Ängelsbergs bruksmiljö är utsedd till ett ekomuseum och ett världsarv.

Lars Isacssons föredrag handlade om den gamla bruksmiljön i Koppardalen som fått nytt liv med Avesta Art och nya företag med fler anställda, drygt 700,  än när det gamla järnbruket var i gång.

Företagsledaren Jens Spendrup talade sig varm för entreprenörerna. Många fördomar finns om dem. De är vanligt folk, som han sa, med lägre lön än genomsnittliga löntagare. Det som behövs för att få unga att bli entreprenörer och få deras företag att växa är att få bort Jantelagen.

Lars Isacsson instämde att Jantelagen är ett problem.

– Många säger att den måste ha uppfunnits i Avesta.

Samhällsplaneraren Peter Elmlund gav åhörarna hopp. De tillväxtmiljöer som växer i världen i dag finns inte i storstäder utan i små och medelstora orter. Människor vill leva i ett sammanhang med boende, affärer och jobb på nära avstånd. Det är framtidens städer.

Kommuner som satsar på externa affärscentra med köplador har inte framtiden för sig. De utarmar stadskärnor och ger bara lågavlönade deltidsjobb.

Han tipsade om vad en kommun ska göra först för aytt bli en framtidsstad.

– Skapa en plats, ett torg där man kan göra mer än en sak. Det drar människor till sig, sa han.

Annons