Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges cykeltjuvar flitigast i världen

Sverige tillsammans med Holland, Danmark och Japan är de länder i världen där det stjäls absolut flest cyklar. Man räknar med att sju procent av hushållen i de länderna drabbas av en cykelstöld varje år.

Annons

De senaste tio åren har antalet cykelstölder sjunkit med 21 procent i Sverige. Trots det anmäldes förra året hela 60 500 cykelstölder. 116 av de stölderna skedde i Avesta. 2005 var ett dystert år för Avestas cyklister. Då stals 188 cyklar i kommunen.

Man räknar med ett mörkertal på 100 procent för cykelstölder, för varje cykel som anmäls stulen stjäls ytterligare en cykel som aldrig anmäls. Ofta handlar det i de fallen om äldre cyklar, som försäkringsbolagen inte betalar ersättningar för. Den verkliga siffran för antalet stulna cyklar i Sverige ligger därför troligtvis kring 120 000 per år.

Den genomsnittlige svenske cyklisten löper med andra ord en ganska stor risk att förr eller senare bli av med sin hoj. Men det finns några enkla knep att tänka på för den som vill behålla sin cykel.

- Märk och registrera cykeln.

- Parkera cykeln på en väl upplyst plats där mycket folk passerar.

- Lås fast cykeln i ett fast föremål.

- Använd ett bygellås och försök att minimera utrymmet innanför låset. Ett bygellås är alltid känsligare för påverkan inifrån jämfört med påverkan utifrån.

- Lås in cykeln om du inte planerar att använda den på ett tag.

Mer läsning

Annons