Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna fuskade i vallokalen

Sverigedemokrater tog bort Socialdemokraternas valsedlar och ersatte de med sina egna i Markusskolan och i Krylbo församlingsgård under söndagen.
- Det här är allvarligt, säger Jan Borger, valnämndens ordförande.
- Ett angrepp på demokratin, säger Lars Isacsson, S.

Annons

Jan Borger satt själv i stadshuset under söndagen där det pågick förtidsröstning.

- Plötsligt kom det in Sverigedemokrater i lokalen som försökte manipulera ordningen av röstsedlar, men vi upptäckte fusket och satte stopp för det. Det kan vara så att de ville framhäva sitt eget parti, säger Jan Borger.

Sverigedemokraternas tilltag upptäcktes även relativt snabbt i vallokalerna på Markusskolan och i Krylbo och Socialdemokraternas röstsedlar var åter synliga på sin ursprungliga plats.

- Vi kommer dock inte att polisanmäla valfusket, möjligen gör vi det om det påverkar valutgången, säger Jan Borger.

Stämningen var mycket upprörd på de rödgrönas valvaka på krogen Bistro Star.

- Ett kraftigt angrepp på demokratin, det här är så otroligt lågt, så långt du kan komma ifrån demokrati. Det här säger en del om Sverigedemokraternas syn på demokratin, rasar Lars Isacsson, S.

Riksdagsman Kurt Kvarnström, S, var förbannad.

- Fusket är oerhört allvarligt och de personer som gjorde det här borde absolut inte ta några uppdrag i politiken framöver.

Även gruppledare Leif Eriksson, V, var upprörd på valvakan och han anser att Sverigedemokraterna försöker ta röster från de rödgröna.

AT har sökt Sverigedemokraternas ordförande i Avesta, Krister Ekdahl, utan framgång. Men Lars-Roine Larsson, som var ordförande tidigare i år, bemöter kritiken:

- Jag har ingen kännedom om det här. Om det skulle stämma är det bedrövligt. Det kan dock vara struntpart från valnämndens sida, säger Lars-Roine Larsson, SD.

Mer läsning

Annons