Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken berör 100 kunder om dagen

Avesta. – Det känns fel att det krävs en strejk för att få högre lön, säger Fredrik Eriksson, teamledare vid bilprovningen i Avesta. Där tas fyra medlemmar i Unionen ut i strejk i eftermiddag, om inte parterna kommer överens innan dess..

Annons
Teamledaren Fredrik Eriksson ingår bland det fyra anställda som i dag kan tas ut i strejk vid AB Svensk Bilprovning i Avesta.

Full verksamhet råder på Bilprovningen i Avesta på tisdagseftermiddagen. Bilar kör in på de båda besiktningsbanorna där personalen tar hand om kunder och bilar.

Fredrik Eriksson har inte fått så mycket information om strandningen, utom att strejken sannolikt bryter ut.

Det är klockan 16 i dag som strejken börjar bland annat vid bilprovningen i Avesta, Hedemora, Mora, Vansbro och Falun.

Fredrik Eriksson tänker på kunderna. De är cirka 100 stycken per dag i Avesta. Han har svårt att förstå att förhandlingarna kan kärva så mycket att en strejk är nödvändig.

–Vi får väl jobba ett antal helger extra för att hinna ifatt. Bilarna måste ha sin service annars blir det körförbud, säger han.

Det var i måndags som fackförbundet Unionen och arbetsgivarparten Almega fick ett bud från medlarna. Klockan 12 i går skulle parterna svara på det.

Strax efter klockan 13 i går kom besked från Unionen att de antar medlarnas bud: Ett lönepåslag på 2,8 procent inkluderat kompetenspengar på 0,2 procent och en individgaranti på minst 300 kronor.

Almega sa däremot nej till medlarbudet. I ett pressmeddelande klagar Almega på motpartens bristande förhandlingsvilja. Framför allt är det individgarantin som är ”orimlig” för Almega.

I och med Almegas nej utlöses Unionens strejkvarsel i dag som gäller en tredjedel av AB Svensk bilprovnings alla besiktningsenheter.

På onsdag nästa vecka tas alla stationer för bilprovningens besiktningsenheter ut i strejk, om nu inte parterna kommer överens före dess.

Läs mer i onsdagens AT

Mer läsning

Annons