Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort missnöje med fastighetsägare

Hyresgästerna får ingen kontakt och ärenden tar lång tid att åtgärda. Riisböll krävs nu även på en halv miljon kronor av den tidigare fastighetsskötaren.

Annons

Anders Axelssons företag har tagit hand om Riisbölls fastigheter i Avesta sedan de 2008 köpte flera hus i centrum. Men i mars slutade betalningarna för hans arbete att komma in.

– I fyra år gick samarbetet bra. Men i mars slutade de betala, säger Anders Axelsson.

Skulden var som mest uppe i 800 000 enligt Anders Axelsson men efter att ha fått en del betalt är nu en stämningsansökan på drygt 560 000 inlämnat till tingsrätten i Malmö, där Riisböll fram till nyligen var registrerat.

– Det värsta är att vi är fem stycken i företaget som blir arbetslösa om vi inte får pengarna. Det är en katastrof för oss, säger Anders Axelsson.

Flera hyresgäster, både boende och näringsidkare, som AT har pratat med är missnöjda med Riisböll. Det har varit väldigt svårt att få tag på ansvariga och det har tagit lång tid att få saker åtgärdade.

– Det var bättre innan när Axelsson hade hand om fastighetsskötseln. Då kunde man i alla fall få tag i någon och prata, säger en hyresgäst i bostadshuset som vill vara anonym.

Jessica Axelsson är chef på sushirestaurangen i Cityhuset och de har haft problem sedan verksamheten flyttade in, flera månader försent. Hon är gift med Anders Axelsson och tror att tvisten hennes man har med Riisböll har förvärrat bemötandet hon fått. Enligt paret har fastighetsägarna till och med hotat att polisanmäla dem för förtal när de berättat om att betalningarna uteblivit.

– Det känns som om man hyr av någon maffia. Det var olustigt när de skulle anmäla oss. Det kändes som om de hotar folk till att vara tysta, säger Jessica Axelsson.

Riisböll har nu anlitat ett företag från Borlänge som ska ta hand om underhållet av fastigheterna. Enligt flera hyresgäster är det nya företaget väldigt svårt att få tag på.

Stora delar av Riisbölls utrymmen har varit svåra att hyra ut, speciellt ICA:s gamla lokaler i Cityhuset. Petra Jarlheim driver Lekstugan i Cityhuset, men är nu på väg att flytta för att hon blivit erbjuden lokaler med ett bättre läge.

– Det hade förmodligen varit annorlunda om det varit mer verksamhet runtomkring, säger hon.

Petra Jarlheim tycker också att kontakten har varit väldigt dålig med Riisböll och att det har hänt för lite i huset, men att kommunikationen har blivit bättre de senaste två månaderna när företagets danska ägare har tagit över mer av kontakten.

– De verkar vilja ta tag i det här. De var förvånade över att det inte har skötts tidigare, säger Petra Jarlheim.

Jessica Axelsson tror inte att de danska ägarna har varit ovetande om hur fastigheterna i Avesta skötts. I mejl har hon bemötts dåligt även av dem.

AT har även pratat med hyresgäster som inte haft problem med Riisböll, till exempel Röda korset och MT:s gym.

Mer läsning

Annons