Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större format på årets Avesta Art

Ett pålitligt vårtecken så här års är att Avesta Art avslöjar tema och konstnärskap för sin utställning.

Annons
Cecila Cronelid, Jens Peterson-Berger och Olov Ylinenpää är tre av elva konstnärer i årets Avesta Art.

Under  tisdagen var det dags. Temat avslöjades vara Processen för denna 13:e upplaga av den internationella utställningen. Det knyter an till de konstnärliga processer som tar plats i Verket under fyra månader. Temat anspelar även på den industrihistoria som är så påtaglig i Verket.

Avesta Arts konstvetare Katarina Gustafsson tog upp att årets uställning även visar på den process som äger rum vid upplevelsen av konsten.

– Temat knyter också an till Kafkas roman Processen i och med att existentiella frågor tas  upp, sa hon.

I år är det färre konstnärer än tidigare år som ska fylla Verkets 5000 kvadratmetrar.

– Vi vill ge plats åt konst i det större formatet, säger Verkets chef Kenneth Linder.

Elva konstnärer från Italien, Finland, England, Tjeckien, Azerbadjzan och Sverige deltar med installationer, videos, foton, skulpturer och målningar.

Tre konstnärer var på plats vid gårdagens presskonferens. De ska samarbeta om ett orgelverk som ska uppföras i Martinhallen, där flera spännande installationer funnits genom åren.

Så också nu, om man får tro konstnärerna Jens Peterson-Berger och Olov Ylinenpää. De ska bygga en orgel med mänskliga ljud (talsyntes) i sina orgelpipor.

En kyrkoorgel har köpts från en missionskyrka i Örnsköldsvik för ändamålet. Den ska ge plats för kommunikation mellan besökarna och orgeln. Ljudregistret blir stort. Orgelpiporna är mellan 3,5 meter till en decimeter höga.

Fonden Innovativ kultur bidrar med pengar till denna nyskapelse.Konstnär Cecilia Cronelid ska bidra till orgelverket med en ljusinstallation.

Hennes stora bidrag uppförs i rosthuset. Där ska besökarna bygga upp rum med byggelement i olika format. Byggelementen (building pieces) har Cronelid tagit fram i sitt examensarbete på Konstfack.

Cecilia vill få i gång samarbete och kreativitet i rumsliga gestaltningar hos besökarna. Det blev fallet när Cecilia hade en installation i konsthallen Artipelag på Värmdö förra sommaren. Barn från tre år och uppåt samt även vuxna gav sig hän åt att bygga rum i olika format.

Nytt för i år är att Avesta Art samarbetar med statliga Kulturrådet, inte bara Avesta kommun och landstinget. Anslaget från Kulturrådet är modest, 50000 kronor, jämfört med landstingets halva miljon. Kenneth Linder hoppas på mer pengar framöver. Kulturrådet är intresserat av barnbildcentret som tar form, bland annat i Verket.

I år är siktet att nå 20 000 besökare, inte ”bara” 17000 som förra året.

Annons