Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso vann miljöbovspris

Ett pris för företag som är falska miljövänner. Det priset vann Stora Enso tidigare i veckan. Företaget vill inte veta av priset och jagas nu av organisationen Jordens vänner.

Annons

Organisationen Jordens vänner har sedan tre år tillbaka delat ut ett priset ”Stora greenwashpriset” till företag som gör miljön otjänster. Stora Enso nominerades och vann priset för sina eukalyptusplantager i Kina och Brasilien som slår ut mångkulturen, och enligt Jordens vänner skapar sociala missförhållanden.

Stora Enso har tidigare dömts i Brasilien för miljöbrott som upptäcktes av en intresseorganisation. Organisationen rapporterar nu om likande fall i södra Kina.

Bland de andra nominerade fanns bland annat IKEA och Göteborgs stad. Via webben kunde man rösta på vilket av de fem företagen som var största miljöboven. Stora Enso fick över 500 röster vilket motsvarande nästan 30 procent av rösterna.

Priset delas ut under Almedalsveckan och Ida Nilsson från Jordens vänner är i full rulle att försöka överlämna priset till företaget när AT ringer henne.

– Stora Enso kom inte till vårt seminarie så vi försöker få tag på dem nu för att kunna lämna över priset, säger hon.

Om Jordens vänner inte lyckas lämna över priset kommer organisationen att besöka företagets huvudkontor i Stockholm.

På Stora Enso i Fors vill man inte prata om händelsen.

– Vi hänvisar centralt till dessa frågor, säger Cecilia Carter som är produktionschef.

Har ni diskuterat priset i Fors?– Det vill jag inte uttala mig om, säger Cecilia Carter.

Mer läsning

Annons