Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor nickelstöld på väg att klaras upp

En stöld av omkring 1,5 ton nickel från Outokumpu i Avesta utreds just nu. Det finns inget i dagsläget som pekar på att stölderna vid Outokumpu har några internationella kopplingar men fallet utreds ändå av åklagare vid Internationella Åklagarkammaren i Stockholm och polisen i Uppsala.

Annons
Halvmeterlånga stänger av nickel har stulits i stora mängder från Outokumpus anläggning i Avesta.

En person, anställd hos en underleverantör till Outokumpu i Avesta, har erkänt stölderna, och satt häktad i några veckor i augusti.

Ytterligare en person har suttit frihetsberövad i fallet, men bara som anhållen. Den häktade personen släpptes den 12 augusti.

Nickeln, i form av halvmeter långa stänger har vid stölderna kunnat föras ut från Outokumpus inhägnade och bevakade område per bil.

Totalt sett har det blivit 1,5 ton nickel som har stulits på detta sätt, men den mängden är ändå en försvinnande liten del av de metaller som används av stålföretaget i tillverkningsprocessen, där nickel ingår i legering.

Värdet för 1,5 ton nickel uppgår till cirka 200 000 kronor.

Fallet har utretts av polisen i Uppsala och åklagare Catarina Thiel är förundersökningsledare.

Hon vill i dagsläget inte kommentera fallet. Polisutredningen fortsätter och tros hålla på en lång tid framöver.

Den misstänkta personen, som har haft transportuppdrag för järnverket, har haft möjlighet att föra ut den stulna metallen vid flera tillfällen.

Platschef Jacob Sandberg vid Outokumpu vill inte lämna några detaljerande uppgifter om stölderna, men menar att 1,5 ton nickel som har försvunnit inte är tillräckligt mycket för att det skulle påverka processen.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons